NAGOVARAO ČASNE NA SEKS U TROJE Slovenski svećenik koji je u središtu seks skandala radio je mozaik i u jednoj od mostarskih crkava

marko rupnik

Slovenski svećenik, isusovac Marko Rupnik, koji se našao u središtu vatikanskog seks skandala, profesionalno je poznat kao autor mozaika biblijskih scena u crkvama i kapelama diljem svijeta, uključujući i jednu papinsku kapelu u Vatikanu, ali i solinsku baziliku. Radio je mozaik i u Franjevačkoj crkvi u Mostaru. 

Naime, veliki mozaik u apsidi župne i samostanske crkve svetih Petra i Pavla postavili su upravo Rupnik, voditelj Centro Aletti iz Rima i još 23 umjetnika. Radili su u Mostaru 14 dana. 

Slovenski svećenik uz umjetničku stranu, te mozaike diljem svijeta, pa i u Hercegovini, očito ima i drugu, mračnu stranu. 

Kako je jučer objavio Telegram Rupnik je pokušao dogovoriti seks u troje s dvije časne sestre, uspoređujući taj čin sa Svetim Trojstvom, piše ugledni londonski dnevni list The Times, pozivajući se na tvrdnju jedne od časnih sestara.

Za istog svećenika ovoga mjeseca u talijanskim medijima pojavile tvrdnje da je zlostavljao časne sestre u rodnoj Sloveniji 1990-ih godina, prenio je Telegram.

Njegov vjerski red priznao da je Vatikan istraživao Rupnika, ali da je presudio kako je nastupila zastara. Međutim, isusovci su naveli da je 68-godišnji svećenik ekskomuniciran još u svibnju 2020. godine, nakon što je ispovjedio ženu s kojom je bio u vezi. No, Vatikan je ukinuo ekskomunikaciju kada se Rupnik istoga mjeseca pokajao, ali isusovci su mu svejedno zabranili ispovijedanja i vođenja duhovnih vježbi.

Talijanske novine Domani u nedjelju su objavile intervju s anonimnom časnom sestrom koja tvrdi da joj je Rupnik oduzeo nevinost i natjerao je da šuti.

Tvrdi da su njene pritužbe ignorirali

“Otac Marko počeo je polako ulaziti u moj psihološki i duhovni svijet, iskorištavajući moju nesigurnost i krhkost”, rekla je. Ista časna sestra tvrdi da je Rupnik pitao nju i drugu časnu sestru za seks u troje, objašnjavajući joj da će tako replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga.

Dodala je da su njezine pritužbe bile ignorirane, iako je Rupnik, tvrdi, zlostavljao “gotovo 20” sestara. Nakon objavljenog intervjua, isusovački red pozvao je sve žrtve da istupe, s obećanjem da će “biti saslušane s razumijevanjem i empatijom”.

Koja je uloga Pape Franje

O cijelom slučaju oglasio se njemački isusovac Hans Zollner, jedan od najistaknutijih stručnjaka Katoličke Crkve za prevenciju seksualnog zlostavljanja. “Ovim slučajem se loše upravljalo još od 90-ih godina i još je puno pitanja ostalo neodgovoreno”, rekao je.

Dodao je da pozivanje žrtava da progovore “pokazuje spremnost da se prizna kako je mnogo toga pošlo po zlu”.