Nafta ostaje pod zemljom: Shell odustao od BiH!

Multinacionalna tvrtka Shell odustala je od projekta istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i plina na području Bosne i Hercegovine i o tome je službeno izvijestila vlasti te zemlje, objavilo je Oslobođenje.

Iako su mediji ovu informaciju donijeli odmah nakon nedavnog sastanka koji je federalna ministrica financija Jelka Milićević, zajedno sa predstavnicima Ministarstva industrije, rudarstva i energetike i Zavoda za geologiju, imala sa Shellovim timom, niti jedan službeni izvor nije želio komentirati mogućnost da memorandum o razumijevanju - potpisan prije četiri godine - naprosto bude zaboravljen. Odnosno, da se ne produži. 

Sarajevske novine objavile su presliku pisma upućenog na adresu vlade Federacije BiH, u kojemu je navedeno kako Shell odustaje od memoranduma o suradnji, potpisanog u studenom 2011. godine.

Iz pisma proistječe kako su u Shellu od istraživanja odustali zbog aktualnih kretanja na tržištu nafte, čija cijena neprekidno pada.

"Nakon internog pregleda portfelja u svjetlu trenutnog kruženja na tržištu nafte i plina, Shell neće iskoristiti ovu priliku u sadašnjoj fazi i stoga neće tražiti (novo) produženje memoranduma", stoji u pismu.

Naime, memorandumom, koji je bio produžen 2013. godine, bilo je predviđeno da Shell Exploration Company provede geološka istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i plina na teritoriju Federacije BiH.

Trebalo je biti istraženo područje Dinarida, i to od Bihaća do Neuma, uz najavu iz Shella kako će za to biti osiguran iznos do najmanje 700 milijuna dolara.

Nakon prvih koraka iz vlade FBiH optimistično su najavljivali brzu provedbu istraživanja te čak početak eksploatacije nafte u ovoj godini u slučaju pronalaska odgovarajućih zaliha.