NADZOR Nekoliko opasnih proizvoda povučeno s tržišta BiH

Svjetlosni lanac Kina

S tržišta BiH povučene su dvije vrste svjetlosnih lanaca zbog opasnosti od strujnog udara i požara, kao i reflektujući prsluk jer predstavlja rizik po zdravlje, a potrošačima koji su ih kupili preporučuje se da ih vrate, priopćeno je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Povučeni su kineski svjetlosni lanac '100L led lights' tip 'Lj-01', sa bar kodom 1230012301003, kao i tip 'YB 608' nepoznatog porijekla jer predstavljaju opasnost od strujnog udara i požara budući da nisu propisno označeni i nemaju uputstvo.

Ovi proizvodi nisu usklađeni ni sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60598-2-20:2016.

Kineski svjetlosni lanac je nedozvoljene klase izolacije, a kod ovog nepoznatog porijekla površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu manja je od minimalno dozvoljene vrijednosti, dok mu je dužina kabla između utikača i prve svjetiljke manja od propisane, objavila je Agencija.

Reflektirajući prsluk 'Racing FAST R YH-32001' porijeklom iz Kine predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika, jer ne signalizira prisustvo korisnika pa može doći do nesreće i ozljede korisnika.

Proizvod nije usklađen sa Naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi i ne ispunjava sve zahtjeve prema standardu BAS EN ISO 20471:2014 - nedovoljan koeficijent refleksije i nedostaju obavezne informacije uz proizvod.

Nadležna inspekcija naredila je mjere povlačenja proizvoda sa tržišta i njihovo uništavanje.