"Nadležni moraju reagirati, u suprotnom će biti odgovorni za masovna zatvaranja obrta"

Lokot zatvoreno
Ilustracija hercegovina.info

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine oštro negoduje povodom povećavanja osnovice za obračun doprinosa obrtnicima. Već više godina obrtničke komore u Federaciji Bosne i Hercegovine upozoravaju na krajnje neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na druge pravne subjekte.

"Povodom toga uputili smo lepezu dopisa nadležnim institucijama i tražili da se ovakav obračun promijeni, međutim bez ikakvog odgovora.

Na osnovu odredbe člana 20. stav 2. Zakona o doprinosima Federacije BiH („Službene novine F BiH“ broj: 35/98, 54/00, 16/01, 37/01, 1/02, 17/06, 14/08, 91/15, 104/16 i 34/18) propisano je da Federalni ministar financija do 31. prosinca tekuće godine objavljuje za sljedeću kalendarsku godinu iznose osnovica za obračun doprinosa u mjesečnom iznosu, koje su propisane kao umnožak prosječne plaće i koeficijenta iz člana 6. točka 10. i člana 8. stav 2. ovog Zakona.

Prije pojave pandemije COVID 19 tražili smo smanjivanja i drugačiji način obračuna doprinosa za obrtnike, jer ovakav način ne odražava stvarnu sliku te su njime obrtnici stavljeni u neravnopravan položaj sa ostalim pravnim subjektima u Federaciji. Na temelju navedenih osnovica, sasvim je neosporno da je osnovica za obračun doprinosa koju plaćaju obrtnici u Federaciji BiH i bez pojave COVID 19 iznimno visoka, čak i u odnosu na susjedne zemlje u okruženju, jer ista ne odražava realno ostvareni prihod svakog pojedinačnog obrtnika. 

S toga hitno od nositelja vlasti tražimo poništavanje navedenih osnovica za 2021. i njihovo usklađivanje sa realnim primanjima u obrtništvu. Na rast prosječne plaće u FBiH utječe najviše rast plaća državnih službenika, a njihov rast plaća povećava prosjek što na kraju rezultira povećavanje osnovica za obračun doprinosa obrtnika. To je nedopustivo i svim pravnim sredstvima obrtništvo će se boriti protiv toga. 

Još jednom apeliramo nadležnima da odmah pristupe promjeni osnovica za obračun doprinosa za 2021., u suprotnom će biti isključivi krivci za masovna zatvaranja obrta i egzistenciju kako nositelja obrta, tako i zaposlenih u obrtu i njihovih porodica", stoji u priopćenju Obrtničke komore Federacije BiH.