Nacistička bošnjačka ideologija opsjednuta uništenjem Hrvata u BiH

„Mi studenti Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata, Udruge bosanskih studenata, Zavičajnog kluba livanjskih studenata, Udruge kupreških studenata i Hrvatskog studentskog politološkog foruma Mostar ogorčeni smo informacijom o pripajanju državnih imovina pod jednu upravu.

Nakon što je Vlada Federacije BiH (FBiH) grubo povrijedila konstitutivnost Hrvata i prekršila ustav Bosne i Hercegovine kao temeljnog akta, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dodatno želi destabilizirati državu preuzimanjem odgovornosti nad državnom imovinom. Predsjednik Vlade Federacije BiH, gospodin Nermin Nikšić, najavio je da Vlada razmatra pripajanja ili spajanja tvrtki HT d.d. Mostar s BH Telecomom d.d. iz Sarajeva i JP Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg Bosne d.d. iz Mostara s Elektroprivredom BiH d.d. iz Sarajeva.

Protiv spajanja

Kao razlozi za pripajanja ili spajanja navode se loša učinkovitost, niska transparentnost i administrativni troškovi. Međutim, restrukturiranje i reinženjering državnih poduzeća može se izvesti i bez pripajanja ili spajanja s drugim državnim poduzećima. Pripajanja ili spajanja imala bi pogubne posljedice za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Izvršila bi se potpuna centralizacija političke i ekonomske moći sa sjedištem u Sarajevu. Smanjivanjem administracije otpustio bi se tehnološki višak radnika u općinama s većinskim hrvatskim narodom, što bi dovelo do vala nezaposlenosti i novim emigracijama hrvatskog stanovništva. Sličan se primjer dogodio i s Javnim poduzećem Šume Herceg Bosne d.o.o. iz Mostara gdje su, zbog previranja u političkim krugovima i nadležnosti, ponajviše oštećeni zaposlenici i poduzeće. Zaposlenici koji plaću nisu dobili više od tri godine zaboravljeni su od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Javno poduzeće, koje je za vrijeme Domovinskog rata poslovalo pozitivno, danas je svedeno na sramotan čin gašenja i likvidacije imovine. Apeliramo na Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine da žurnim zasjedanjem osudi ove inicijative i djeluje protiv pripajanja ili spajanja državnog vlasništva pod jednu političku strukturu i organizaciju. Apeliramo i na Ured visokog predstavnika (OHR) g. Valentina Inzka da zaštiti hrvatsku konstitutivnost u BiH i demokratska načela na kojima je Bosna i Hercegovina izgrađena kao država. Želimo da se zajamči pravo Hrvatima na svoj vlastiti javni radiotelevizijski servis na hrvatskom jeziku koji će se financirati iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine. Ne želimo više gledati lingvističke pokuse s uporabom hrvatskog jezika na RTV kanalima drugih ravnopravnih naroda u BiH u raznim polusatnim emisijama.

Izborni zakon

Istodobno zahtijevamo od OHR-a da se revidira nedemokratičnost Izbornog zakona Bosne i Hercegovine što će dovesti do ukidanja anomalija kojima se nameće Hrvatima njihovog nelegitimnog predstavnika. Moramo naglasiti da inferiornost bilo kojega konstitutivnog naroda, uključujući i nacionalne manjine, dovodi do pada demokracije i jačanja totalitarizma. To uistinu ne bi bilo ništa novo na području jugoistočne Europe, ali ostaje nam nada u pravičnost i provedbu demokracije međunarodne zajednice u BiH i Ureda visokoga predstavnika. Glavni državni prioritet Bosne i Hercegovine jest aplikacija za punopravno članstvo u Europskoj uniji (EU), što i mi studenti podržavamo. Međutim, treba naglasiti da se pravna stečevina EU neće moći usvojiti ako se ne riješi hrvatsko pitanje u BiH. Za rješavanje svih hrvatskih problema u BiH trebaju se upotrijebiti empirijska istraživanja iz društvenih znanosti; među njima ponajviše iz sociologije, psihologije, povijesti, politologije, ekonomije i dakako ponajviše prava, a ne uporaba vlastitih subjektivnih stavova. Treba naglasiti da su Hrvati kao konstitutivni narod u BiH zajedno s matičnom državom Hrvatskom kroz povijest pripadali zapadnom europskom krugu modernih država. Naša veza s europskim civilizacijskim vrijednostima može ubrzati i pospješiti integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju", kaže se u studentskom apelu klubova i udruga s preko 2.000 aktivnih članova.

Potpisnici apela su predsjedništvo Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata, Zagreb, predsjedništvo Zagrebačkog kluba livanjskih studenata, Zagreb, predsjedništvo Kluba kupreških studenata, Zagreb, predsjedništvo Udruge bosanskih studenata, Zagreb, predsjedništvo Hrvatskog studentskog politološkog foruma, Mostar.

ŽELJE VLADE

Okupiranje imovine i preuzimanje
Vlada FBiH želi bez obzira na ekonomsku i znanstvenu disciplinu, okupirati državnu imovinu i postaviti je pod vlastitu „platformašku" političku strukturu. Jedini zaključak koji se iz ovog nerazumnog poteza može izvući jest da se radi o političkom preuzimanju, a ne ekonomskom, kao što se to navodi u medijima. Političko okupiranje zajedničke državne imovine započelo je 2001. godine kada je Demokratska alijansa za promjene (DAP) prenijela državnu imovinu s općinske nadležnosti na nadležnost Federacije BiH. Deset godina poslije, 2011. i 2012. godine, gotovo jednaka vlast u Federaciji BiH stvara uvjete za apsolutno upravljanje državnom imovinom, navodi se u apelu studenata.

Traže zaštitu interesa i prava Hrvata u BiH
Apeliramo na Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine da žurnim zasjedanjem osudi i djeluje protiv pripajanja ili spajanja državnog vlasništva pod jednu političku strukturu i organizaciju. Apeliramo i na Ured visokog predstavnika (OHR) Valentina lnzka da zaštiti hrvatsku konstitutivnost u Bosni i Hercegovini i demokratska načela na kojima je Bosna i Hercegovina izgrađena kao složena državna zajednica tri konstitutivna naroda. Želimo da se zajamči pravo Hrvatima na svoj vlastiti javni radiotelevizijski servis na hrvatskom jeziku koji će se financirati iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, stoji u apelu.