Načelnik Viteza o samoubojstvima "Mora se istražiti, ponavlja se"

Boris Marjanović
N1

Načelnik Viteza govorio je za N1 nakon informacije da je četvero mladih sebi oduzelo život od 2021. do danas, a što nadležni organi još uvijek ispituju. Troje mladih bilo je u dobi od 16, jedno od 17 godina, i svi su bili mještani sela Jardol. Posljednja dva samoubojstva su se dogodila ove godine, a prvo od njih 2021.

Načelnik Boris Marjanović naglašava da će biti u potpunosti na raspolaganju obiteljima, ali i da je sam šokiran slučajevima. Informaciju o posljednjoj tragediji je dobio iz medija.

“Mi smo kao zajednica duboko potreseni ovim događajima. Relativno često sam na terenu, upravo i u tom području. Iznenađenje nam je svima”, započeo je. Podcrtava – svaki slučaj je priča sama za sebe.
 
“I svaki je bio iznenađenje. Sve su to uredne obitelji i uzorna djeca. Za zadnji slučaj sam saznao iz medija i potpuno sam šokiran”, dodao je.
 

“Mislim da se radi dovoljno u institucijama koje su ovlaštene za to. Općina u okviru nadležnosti to nastoji potaknuti. Imamo i Centar za mentalno zdravlje u sastavu Doma zdravlja, Centar za socijalni rad, dajemo podršku školama, na raspolaganju smo za sve aktivnosti koje će educirati i dati pozitivno razmišljanje sredini”, ispričao je načelnik. Dodaje i kako je u kontaktu sa policijskim organima. Slučaj je preuzela Policijska uprava Travnik.

“Mora se istražiti. Ponavlja se. Bilo bi najsretnije rješenje kada bismo uspjeli naći uzroke”, nada se Marjanović. Pitali smo i da li osjeti spremnost na razgovor sa roditeljima.

“Apsolutno! Sve što mogu uraditi i na bilo koji način pomoći – biti ću potpuno na raspolaganju”, obećava Marjanović.

Zaključio je kako se o ovim slučajevima ne smije šutjeti, osobito zbog činjenice, kako je rekao, da ne postoji jamstvo da se neće ponoviti ukoliko se nešto ne poduzme.

Ekipa N1 je razgovarala i sa lokalnim svećenikom fra Velimirom Bavrkom, koji također potencira razgovor o uzrocima, a kao jedan od njih vidi promociju grijeha i udaljenost od vrijednosti.