NA ŠTO SE NAJVIŠE ŽALE? Građani uputili 105 žalbi tijekom devet mjeseci

zahtjev žalba
Pexels

Odbor za žalbe građana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je za devet mjeseci ove godine primio 105 žalbi, a najveći broj žalbi odnosi se na postupanje policijskih službenika Granične policije BiH.

Ukupno 93 žalbe zaprimljene su na rad i postupanje policijskih službenika Granične policije BiH, sedam žalbi na rad i postupanje policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te pet žalbi na rad i postupanje policijskih službenika SIPA-e.

U naznačenom razdoblju, kako su iz te institucije naveli, Odbor za žalbe građana na sjednicama je razmatrao 98 žalbi i izvještaja nadležnih policijskih agencija, među kojima je i 15 žalbi na rad i postupanje policijskih službenika Granične policije BiH, koje su zaprimljene krajem 2022. godine.

''Žalbe podnesene na rad i postupanje policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i SIPA-e uglavnom se odnose na neprofesionalno postupanje i zloupotrebu službenog položaja'', kazali su za Fenu iz Odbora za žalbe.

Kada je riječ o žalbama na rad i postupanje policijskih službenika Granične policije BiH, te se žalbe većinom odnose na dužinu čekanja na graničnim prijelazima.

''Građani se žale na način vršenja graničnih kontrola i provjera, neprofesionalno postupanje, neprimjerena i neprofesionalna komunikacija policijskih službenika prilikom vršenja službenih radnji, isticanje državnih obilježja na prelazima, prelazak državne granice maloljetnih osoba s važećim pasošem, osobni sukobi, te u manjem obujmu žalbe koje imaju elemente koruptivnog djelovanja policijskih službenika'', pojašnjavaju iz Odbora.

Prihvaćene žalbe za 14 predmeta

Od ukupnog broja razmatranih žalbi utvrđena je osnovanost u 14 predmeta, i to u tri predmeta protiv policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te u 11 predmeta po žalbama protiv policijskih službenika Granične policije BiH.

U svim slučajevima provedeni su, odnosno pokrenuti disciplinski postupci. Odbor za žalbe građana prati okončanje svih postupaka, i zahtijeva od nadležnih policijskih agencija informacije o ishodu stegovnih postupaka koji obvezno moraju sadržavati podatke o vrsti i visini stegovnih sankcija, ako je ista izrečena.

U devet slučajeva Odbor za žalbe građana vratio je izvještaje nadležnim policijskim agencijama s uputama o dostavljanju dodatnih informacija i izvođenju dodatnih dokaza, nakon čega su predmeti ponovno razmatrani.

U dva slučaja Odbor je izdao preporuke rukovodstvu nadležnih policijskih agencija o mjerama koje je potrebno poduzeti da bi se otklonile određene nepravilnosti, a koje su uočene na temelju žalbi građana.

U jednom slučaju Odbor je zatražio suspenziju policijskog službenika, jer su prema ocjeni članova Odbora bili ispunjeni zakonski uvjeti za istu.