Na reviziji 20.000 državljanstava

vize, vize, BIH, bezvizni režim, eu, hravtska u eu, eu, bezvizni režim, suspenzija, zapadni balkan, putovnice, državljanstvo BiH, državljanstva Njemačke, građani BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, azil, zahtjev za azil, građani BiH, Njemačka, putovnica, Biometrijska putovnica BiH, BIH, vize, BIH, putovnica, Biometrijska putovnica BiH, Njemačka, BIH, vize, vize, Njemačka, BIH, IDDEEA, putovnice, lažne putovnice, putovnice, gužva, čekanje, Njemačka, radnici, BIH, uvjeti, revizija, lažne adrese, BIH, državljanstvo BiH, državljanstvo, putovnice, bih putovnice, bh putovnice , lažne putovnice,  hrvatska putovnica, Biometrijska putovnica BiH, putovnica, BIH, putovnica, BIH, vize, BIH, bh putovnice , putovnice, biometrijske putovnice, bh putovnice , kolumbija, vize, bezvizni režim, državljanstvo BiH, državljanstvo, bh državljanstvo , državljanstvo, državljanstvo BiH
Rok je preciziran - 7. listopad 2016. godine, a razlog je provjera svih bh. državljanstava na osnovu naturalizacije.

Lažne adrese

Koliko se do sada osoba odazvalo na javni poziv Ministarstva civilnih poslova BiH nije poznato, a prema svim procjenama tu obavezu ima oko 20.000 ljudi. Najviše ih je iz Srbije i Crne Gore, a neznatno iz Hrvatske i Makedonije. Koliko je naturaliziranih državljana BiH iz arapskih zemalja znat će se tokom i nakon revizije.

Inače, provjera je počela 2006. godine, a od 2009. do sada oduzeto je oko 1.200 državljanstava mahom osobama iz arapskih zemalja. Lanjski opći poziv koji je raspisalo Ministarstvo civilnih poslova treći je po redu - prvi je objavljen 2006., a drugi dvije godine kasnije.

Razlog za novu masovnu reviziju leži u otkriću da mnoge osobe koje su naturalizacijom stekle bh. državljanstvo nije moguće pronaći na adresama u BiH koje su navele prilikom sticanja državljanstva. To su pokazale mnoge dosadašnje provjere i to proizvodi velike probleme nadležnim organima i državi uopće.

Također, razlog je i neprijavljivanje boravišta i adrese stanovanja u BiH ili nepodnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice. Neke osobe koje su naturalizacijom dobile bh. državljanstvo nisu pronađene ni na adresama u državama rođenja niti na adresama u inozemstvu koje su prijavile. Utvrđeno je i da među naturaliziranim državljanima ima onih koji nemaju nikakve veze sa BiH.

- Dužni smo u svakom pojedinačnom slučaju voditi računa da lice kojem se oduzima državljanstvo ne ostane u statusu apatrida osim ako je državljanstvo stečeno prevarom, lažnom dokumentacijom ili skrivanjem bilo koje relevantne činjenice - objasnio ministar Osmanović nakon objavljivanja općeg poziva.

Nema izuzetaka

Prema zakonskim propisima, svi koji su naturalizacijom dobili bh. državljanstvo dužni su i obavezni da Ministarstvu civilnih poslova predaju traženu dokumentaciju, a ukoliko se ne odazovu javnom pozivu državljanstvo će im biti oduzeto.

Također, bit će oduzeto i u slučajevima gdje se utvrdi da je bilo prevara i falsificiranja dokumenata. Grube procjene kažu da bi nekoliko tisuća ljudi moglo ostati bez bh. državljanstva.

Poziv Ministarstva civilnih poslova izazvao je velika komešanja pa čak i otpore u nekim krugovima naturaliziranih državljana BiH jer smatraju da im je gotovo pa nemoguće prikupiti dokumenta koja se traže i da će ih to skupo financijski koštati.

Neslužbeno saznajemo da je bilo inicijativa pa čak i tihih pritisaka da Ministarstvo poništi opći poziv, ali od toga nije bilo ništa i svi odreda i bez izuzetka moraju se povinovati. U suprotnom ostat će bez državljanstva BiH.

Svaki državljanin BiH naturaliziran u razdoblju od 6. travnja 1992. do 1. siječnja 2006. godine mora Ministarstvu civilnih poslova predati sedam originalnih ili sudski ovjerenih dokumenata koji ne smiju biti stariji od šest mjeseci. Među njima su i uvjerenje o kretanju i uvjerenje o podacima iz kaznene evidencije. Obavezna je i izjava osobe da nije osuđivana za kaznena djela u BiH, a ako jeste obavezna je izjava za koja djela i od kojeg suda u BiH je osuđivan. Neophodan je i knjižni izvadak o vlasništvu nad nekretninama u BiH.

Dnevni list