NA POTEZU ŽUPANIJE Pacijentima na listama čekanja odobreni novci za lijekove

Liječnik doktor dijagnoza lijekovi
Ilustracija

Za 933 pacijenta na listi čekanja, bit će izdvojeno 70 milijuna maraka, od čega će 10 milijuna izdvojiti Federacija BiH, dok će ostatak izdvojiti županije. Ishod je to sastanka Udruženja pacijenata s direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatkom Martinović, u vezi s problemom sve dužih listi čekanja na terapije, piše BHRT.

Na listama čekanja u Federaciji BiH, sve je više ljudi kojima je potreban lijek. Do 31. srpnja na listama čekanja nalazilo se 1590 pacijenata, dok je do kraja rujna taj broj povećan na 1771. Zaključno s listopadom, prognozirano je da bi ovaj broj mogao narasti za još stotinu pacijenata.

''Direktorica je nama rekla i napisala da za liste čekanja treba preko 70 milijuna i kad se osigura tih 70 milijuna, Federalna vlada je osigurala 10 milijuna i županije još 60, naravno da će doći do promjena'', kazao je Fikret Operta iz Udruženja oboljelih od melanoma.

Kako navode iz Federalnog ministarstva zdravstva sredstvima Fonda solidarnosti, a koji se financira dijelom iz doprinosa za zdravstveno osiguranje, a dijelom iz Federalnog proračuna, financira se liječenje najtežih oboljenja za sve osiguranike u Federaciji BiH, uključujući i liječenje malignih oboljenja.

''U Proračunu za 2023. godinu, povećan je transfer za fond solidarnosti za 5 milijuna u odnosu na prethodne godine, što ukupno iznosi 33,5 milijuna KM, a posljednjim Prijedlogom rebalansa Proračuna FBiH za 2023. godinu, Vlada FBiH predvidjela je dodatnih 10 milijuna KM. Prijedlog rebalansa Proračuna će biti upućen u parlamentarnu proceduru, te je neophodno da ga usvoje oba doma Parlamenta Federacije BiH'', odgovor je iz ministarstva zdravstva.

''Ovo je jedna točka preokreta, kako naš doktor Operta to često kaže i mi smo ustrajni u našoj borbi i nadamo se da će se ovaj problem sustavno riješiti'', kazala je Enida Glušac, predsjednica Udruženja 'Renesansa'.

Nakon izdvajanja sredstava na federalnom nivou, na potezu su sada županijski predstavnici, no predstavnici udruga su optimistični.

Pacijenti koji su na listama čekanja, mogu očekivati skorije promjene, s obzirom na to da bi se rebalansom proračuna trebalo osigurati navedenih 10 milijuna konvertibilnih maraka za liječenje ovih ljudi.