Na popisu za izbore u BiH nešto više od 3 milijuna birača

Na popisu za izbore u BiH nešto više od 3 milijuna birača

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 63. (žurnoj) sjednici održanoj 8.10. donijelo Odluku o zaključivanju i potvrđivanju Središnjeg biračkog popisa za Lokalne izbore 2020. godine i objavljivanju broja birača za svaku osnovnu izbornu jedinicu sa stanjem na dan 1.10.2020. godine prema kojoj se u Središnjem biračkom popisu nalazi ukupno 3.283.194 birača.

Sukladno članku 15.10 Izbornog zakona BiH, broj birača za svaku osnovnu izbornu jedinicu je osnov za određivanje maksimalnog iznosa sredstava koji politički subjekt može potrošiti za financiranje izborne kampanje. Broj birača po kategorijama, odnosno opcijama glasanja će biti naknadno utvrđen i objavljen nakon što budu rješene sve pristigle žalbe na odluke koje se odnose na registraciju birača za glasovanje izvan BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je donijelo i Odluku o dopuni Odluke o određivanju biračkih mjesta za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine prema kojoj će se organizirati glasovanje i u Počasnom konzulatu BiH u Gracu (Republika Austrija). Navedene odluke će javnosti biti dostupne na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, izbori.ba.