Na ljeto nas očekuju visoke temperature i suho vrijeme

plaža Banje
plaža Banje

Količina padalina pogotovo u lipnju i srpnju bit će iznad prosječnih vrijednosti.

- Iako postoje značajna odstupanja u okviru modela praćenja klimatskih kretanja, većina ukazuje na to da će ovog ljeta najviše biti rasprostranjena vrelina, a pogotovo u centralnim i istočnim dijelovima Euvrope - stoji u izvješću "The Weather Company".

Istovremeno, u izvješću je reducirana ranija prognoza za svibanj, tako da će, prema najnovijim podacima, ovaj mjesec biti hladniji od prosječnih vrijednosti. Tako će svibanj u Britaniji i južnim dijelovima Skandinavije biti topliji i suh, a slično se očekuje i u Njemačkoj. Međutim, obrnuta je situacija u jugoistočnim dijelovima Europe, gdje se očekuje znatno više padalina od prosjeka, ali i niže temperature.

Kada je riječ o lipnju, u Britaniji i Skandinaviji očekuje se hladnije vrijeme od prosječnih vrijednosti za to doba godine, s dosta padalina. Nijemci se mogu nadati toplijem lipnju ako su na jugu, ali ako su na sjeveru, bit će im hladnije nego inače. Kada je riječ o jugoistoku Europe, očekuje se da lipanj bude topliji, ali i vlažniji od prosjeka.

Slična predviđanja su i za srpanj, s tim da prognoza za više padalina ostaje za Njemačku i dijelove Britanije i Skandinavije. U našim krajevima, bar kako stoji u tom izvješću, očekuje se toplije i suho vrijeme od uobičajenog.