Na kongresu o katastru u BiH stručnjaci iz regije, Švedske, Belgije i Švicarske

Na kongresu o katastru u BiH stručnjaci iz regije, Švedske, Belgije i Švicarske

U organizaciji Geodetskog društva Herceg-Bosne u srijedu je u Neumu otvoren 4. kongres o katastru u BiH na kojemu se kroz tri dana programa očekuje oko 300 stručnjaka iz regije, Švedske, Belgije i Švicarske, a planirano je i svečano potpisivanje ugovora s Geodetskom upravom iz Švedske u svezi s projektom izgradnje kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH - tzv. CILAP projekt.

U uvodnom obraćanju, prisutne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu Ivan Lesko, predsjednik Geodetskog društva Herceg-Bosne naglasivši kako je namjera Društva svim zainteresiranima omogućiti uvid u aktualnosti o katastru i zemljišnoj administraciji u BiH i susjedstvu.

Istaknuo je kako Geodetsko društvo Herceg-Bosne u svom radu ima snažnu podršku Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i dr. sc. Nevenka Hercega, županijskog premijera koji je podržao održavanje ovog trodnevnog kongresa.

Darko Juka, savjetnik premijera Hercega, pozdravljajući prisutne u njegovo ime, ocijenio je kako je Vlada prihvaćanjem sponzorstva nad ovim značajnim događanjem potvrdila opredijeljenost za razvitak digitalizacije i modernizacije državnih registara.

Veliki broj zemalja u svijetu prihvaća koncept otvorenog i neograničenog pristupa informacijama javnog sektora. To se, prije svega, odnosi na znanstvene, informacije o okolišu i, u zadnje vrijeme, prostorne informacije, kazao je Juka.

Podaci o zemljištu i nekretninama, dodao je, najvažniji su infrastrukturni podaci o prostoru jedne države.

Po njegovim riječima, katastarski podaci prostorno pokrivaju područje cijele države i čine vrijedan nacionalni resurs zbog čega je dostupnost podacima katastra važna za mnoge zainteresirane subjekte.

Naravno, smatra Juka, postojanjem četiri registra, odnosno registra osoba, adresnog registra, katastra i zemljišne knjige u digitalnom okruženju javlja se i potreba njihove automatske veze onda kada se za vođenje jednog registra koriste podaci iz drugog registra.

- Vjerujem u to kako će ovaj kongres dati odgovore na pitanja vezana upravo za povezivanje osnovnih državnih registara, ali i rezultirati novim rješenjima kako bi prostorni podaci kojima upravlja javni sektor bili što dostupniji građanima. Vlada Hercegovačko-neretvanske županije podržava sve napore usmjerene na izradu efikasnog, sigurnog i održivog sustava evidencije nekretnina, te dostupnost i distribuciju točnih i kvalitetnih digitalnih podataka - rekao je savjetnik Juka.

Inače, tijekom trodnevnoga održavanja Kongresa, na kojem se očekuje oko 300 stručnjaka iz zemalja okruženja te Švedske, Belgije i Švicarske, uz prezentaciju radova koji se odnose na katastar i zemljišnu knjigu u praksi, tematski će biti obrađeni organizacija sustava zemljišne administracije, kao i moderne tehnologije u geodeziji i upravljanju zemljištem.

Uz to, bit će organizirano i svečano potpisivanje ugovora s Geodetskom upravom iz Švedske u svezi s projektom izgradnje kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH - tzv. CILAP projekt.