NA ISTOJ ADRESI Sumnjive tvrtke osnovane za poslovanje s Državnim zatvorom u Vojkovićima

Zatvor Vojkovići
Ilustracija/Fokus.ba

Sredinom 2017. godine, na gradilištu državnog zatvora u Vojkovićima, tadašnji ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša i ministrica pravde Republike Srbije Nela Kuburović potpisali su Protokol o premještaju programa izvornog koda. Potpisivanjem Protokola Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine dobilo je pravo na korištenje aplikacije za praćenje životnog ciklusa zatvorenika bez vremenskog ograničenja. Šest godina kasnije, državni zatvor nabavlja usluge održavanja ovog sustava od tvrtke koja proizvodi i prodaje sredstva za čišćenje.

U listopadu 2023. godine Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Vojkovići (državni zatvor) raspisao je natječaj za usluge održavanja informatičkog sustava za upravljanje životnim ciklusom zatvorenika, ukupne vrijednosti 102.960 KM s PDV-om. Zavod od ponuđača nije tražio nikakve posebne tehničke specifikacije, jedini uvjet je bio da posjeduje certifikat tvrtke Prozone IT Solution Novi Sad, Srbija da je ponuđač ovlašten servisirati i održavati aplikaciju za upravljanje životnim ciklusom zatvorenici smješteni u Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH”. 

Tako je stajalo u natječajnoj dokumentaciji, piše Spin-portal.info.

Pitanje je koliko kompanija u BiH posjeduje ovaj certifikat i koji su uvjeti za njegovo dobivanje?

Ipak, postoji jedan, nalazi se u prolazu između zgrada u općini Istočno Novo Sarajevo. Na vratima već duže vrijeme stoji lokot, tek pomnijim pregledom shvatite da se radi o tvrtki "BETNER" doo. Ta tvrtka, osnovana krajem 2022. i bez zaposlenih, dobila je posao održavanja aplikacije za praćenje životnog ciklusa zatvorenika, iako prodaje higijenske proizvode.

Očekivano, "BETNER" doo jedina je poslala ponudu koja je prihvaćena. Zanimljivo je da je ponuda iste vrijednosti kao i procjena, oko 88.000 KM bez, odnosno 102.960 KM s PDV-om.

Zanimljivo je i da je u izvješću o financijskoj reviziji Ministarstva pravosuđa za 2020. godinu utvrđeno: „Ustupljena aplikacija za praćenje životnog ciklusa zatvorenika (izvorni kod) nije evidentirana u poslovnim knjigama niti nakon tri godine od transfera". Registracija nije provedena ni sljedeće godine.

"BETNER" doo - hrana, piće, riba, mekušci i održavanje informacijskih sustava

Već smo spomenuli da je tvrtka osnovana krajem 2022. godine te da na ovoj adresi nema prijavljenih djelatnika.

Tako će, u najmanju ruku, sumnjiva tvrtka, nepoznata čak i stanovnicima općine u kojoj se nalazi, dobiti pristup jedinstvenoj evidenciji koja sadrži popis osuđenika i omogućava povezivanje s raznim instancama, prije svega sa sudovima, tužiteljstvom uredi i policijske uprave.

O potvrdi tvrtke "BETNER", odnosno da je ovlaštena za održavanje sustava za praćenje životnog ciklusa zatvorenika, iz tvrtke "PROZONE IT Solution" Novi Sad nisu htjeli govoriti, iako smo poslali pitanja, piše Spin-portal.info.

Prema dostupnim podacima, vlasnik tvrtke "BETNER" doo je Dejan Kujundžić, matična tvrtka se također nalazi u Novom Sadu, ima milijunske prihode i bavi se isključivo proizvodima za održavanje profesionalne higijene.

Pokušali smo razgovarati s ravnateljem Kujundžićem kako bismo provjerili na koji način tvrtka koja se bavi proizvodnjom sredstava za čišćenje održava informatički sustav u državnom zatvoru, no glas s druge strane žice na telefon nam je rekao "kako je ravnatelj rijetko u Bosni". Također nije odgovorio na e-mail.

Dvije tvrtke povezane s Ministarstvom pravosuđa na jednoj adresi

Zanimljivo je da se na istoj adresi, u istoj poslovnici, nalazi još jedna tvrtka "Fair share", čija je djelatnost identična onoj koju obavljaju BETNER poslovnice u Sarajevu, hrana, piće i slično. 

Direktor ove tvrtke je Nedžad Devedžić, a tvrtka posluje isključivo s Ministarstvom pravde, u čijoj je nadležnosti i spomenuti Zavod za izvršenje kaznenih djela, pritvore i sankcije Vojkovići. Od ove tvrtke ministarstvo je samo direktnim pogodbama nabavljalo poklon pakete do 6.000 KM kako ne bi raspisali natječaj. S druge strane, ova tvrtka ima tri zaposlena i prihod od preko 800.000 KM u 2022. godini, iako su joj, kako smo spomenuli, vrata zaključana već mjesecima, vjerojatno od kada je registrirana na ovoj adresi. No, priča tu ne staje, vlasnik tvrtke “Fair share” je Dražen Galić, a isto ime se pojavljuje kao vlasnik i direktor još jedne tvrtke, “KADAL” doo Sarajevo, osnovane 2019. godine bez aktivnih računa i ne podatke o prihodima i rashodima, te sav temeljni kapital od 2.000 KM.

"BETNER" svaki mjesec prima prihode od državnog zatvora

Tvrtka Betner doo Istočno Novo Sarajevo je očito osnovana kako bi dobili poslove iz zatvora, s obzirom na to da od svog osnivanja nisu surađivali s drugim ustanovama ili ustanovama u BiH.

Tako je u samo godinu dana ova tvrtka dobila čak 13 tendera ukupne vrijednosti 375.870 KM za nabavku sredstava za higijenu i ostalih sredstava za profesionalno čišćenje od Zavoda .

Povezana shema "BETNER" - zatvor - "Fair share"

Dio profesionalnih sredstava za čišćenje kupljen od "BETNERA" nabavljen je za praonicu u Zavoru. Žurnal info piše da zatvorenici svakodnevno peru rublje za nekoliko sarajevskih hotela, a za svoj rad dobivaju naknadu. No, iz zatvora nisu htjeli reći koje se tvrtke bave posredovanjem usluga pranja rublja, tko dovozi i odvozi rublje između hotela i zatvora?

Novinari su zatekli jednu od tih tvrtki, spomenuti “Fair Share”, čije se vozilo nalazilo ispred jednog sarajevskog hotela.

SPIN Info je ranije pisao da Ured za izvršenje kaznenih djela, sankcija i drugih mjera Vojković dobro surađuje s odabranim tvrtkama. Državni zatvor u Vojkovićima je od svog osnivanja sve poslove vezane za informatičke usluge povjeravao tvrtki "IBUSINESS" u vlasništvu Dimitrija Dragovića, koja je od ove javne ustanove, prema podacima portala Akta.ba, od ove javne ustanove primila 2.684.778 KM. početka rada za dvije godine , odnosno 3.141.190 KM s PDV-om.

Ravnatelj Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine Siniša Perković nije odgovorio na naša pitanja.