NA DANAŠNJOJ SKUPŠTINI Zdravstveni djelatnici u HNŽ usvojili odluku o stupanju u generalni štrajk

Zdravstveni radnici prosvjedna šetnja ljeto 2023
Hercegovina.info

Oko 3800 zdravstvenih djelatnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji uskoro kreće u generalni štrajk. Nakon najava, zdravstveni djelatnici na današnjoj skupštini usvojili su odluku o stupanju u generalni štrajk.

"Danas je skupština reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar jednoglasno usvojila odluku o stupanju u generalni štrajk oko 3800 radnika zaposlenih u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji", rekao nam je nakon skupštine predsjednik ovog Sindikata Ivica Anić.

Zdravstveni radnici prosvjedna šetnja ljeto 2023

"Nakon što se s ravnateljima zdravstvenih ustanova potpišu sporazumi o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka bit će objavljen točan datum i vrijeme početka štrajka", dodao je Anić za Hercegovina.info.

Zdravstveni radnici prosvjedna šetnja ljeto 2023

Podsjetimo,  zdravstveni radnici u HNŽ-u nedavnim prosvjednim šetnjama u Mostaru poručili su Vladi HNŽ-a kako žele potpisivanje novog kolektivnog ugovora i povećanje plaća od 30 posto. 

Satnica zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u najmanja u Federaciji BiH i iznosi 2,30 KM, što je čak i ispod zakonski najmanje satnice u Federaciji koja iznosi 2,31 KM.

Zdravstveni radnici prosvjedna šetnja ljeto 2023

Iz Vlade HNŽ su rekli kako su spremni sudjelovati u financiranju jednom trećinom iznosa, a isto traže i od ZZO-a HNŽ-a i ostalih osnivača – Vlade FBiH kao i općina i gradova. Sindikatima bi tijekom dvije godine trebalo isplatiti više od 55 milijuna KM za ukupno povećanje plaća za 30 posto.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.