FOTO   Na Blidinju održana radionica za procjenu stanja turističke ponude

Blidinje, Park prirode Blidinje,

Cilj radionice bila je procjena trenutnoga stanja ponude na području Blidinja te definiranje potreba i sljedećih koraka za razvitak ove turističke destinacije.
Na radionici su uz sami projekt predstavljeni i poslovni subjekti sa svojim modelima rada u turizmu na području Blidinja, kao i plan rada JP „Park Prirode Blidinje". Stručni dio radionice vodio je gospodin Eike Otto, konzultant sa velikim iskustvom u razvitku turističke ponude parkova prirode kao i ekoloških modela poslovanja u turizmu. On je prisutnima predstavio pregled lanca dodane vrijednosti u ovome sektoru te proizvode i marketing turističkih regija svijeta kao i Njemačke, sa karakteristikama sličnima parku prirode Blidinje. Isto tako, predstavio je kompleksnost koncepta eko hotelijerstva i ekološkog turizma. Zatim je razvijena diskusija na temu razvitka turističke ponude na Blidinju; tko su sve dionici, organizacija i dodana vrijednost, kao i marketing i prodaja te planiranje daljih koraka.

Radionica je organizirana kroz suradnju REDAH-a sa Programom za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal koji uključuje i projekt financiran od strane Europske unije: Oporavak malih i srednjih poduzeća u područjima zahvaćenim poplavama i jačanje njihove konkurentnosti na osnovu partnerstava za lokalni ekonomski razvitak, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Cilj ove suradnje je gospodarski razvitak područja Blidinja te jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata ovoga područja u sektoru turizma. Tijekom ove suradnje raditi će se na pozicioniranju Blidinja kao turističke destinacije kao i potpori poslovnim subjektima ovoga područja u njihovom razvitku kroz promidžbu turističkih proizvoda prema ekološkim standardima te poboljšanje kvalitete i zaštitu okoliša. Isto tako, raditi će se na jačanju formalnog i neformalnog umrežavanja dionika u lancu vrijednosti ovoga područja radi prijenosa znanja, kao i suradnji između javnog i privatnog sektora za provedbu zajedničkih razvojnih inicijativa neophodnih za razvoj turizma te identifikaciji dodatnih prodajnih kanala na temelju analiza tržišta.