Na Aveniji možete imati psa i mačku, na Buni i Orlacu do 15 koza, a u Žitu il' Jasenici što god želite

Mario Knezović, gradsko vijeće, sjednica

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara koja je zakazana za konac siječnja, uz ostale, naći će se i odluka o uvjetima pod kojima se mogu držati životinje u naseljima i naseljenim mjestima Grada Mostara.

Tom se odlukom propisuju uvjeti pod kojima se mogu držati životinje u naseljima i naseljenim mjestima Grada Mostara. Naselja i naseljena mjesta Grada Mostar, u pogledu dopustivosti držanja životinja podijeljena su na šest zona, prva i druga obuhvaćaju naselja u središnjem dijelu užeg urbanog područja grada, a u njima nije dozvoljeno držanje životinja, izuzev pasa, mačaka, ukrasnih i egzotičnih ptica i životinja, te malih izložbenih životinja koje se uzgajaju u okviru sportskih društava. Zabranjeno je držati, kako kućne ljubimce, životinje koje su zaštićene, divlje životinje te životinjske vrste i pasmine koje su opasne po život.

gradsko vijeće,sjednica

Treća zona Grada Mostara obuhvaća naselja Raštani, Vihovići, Cim, Ilići, Rodoč, Vrapčići, Potoci, Blagaj, Opine, Gnojnice, Buna, Orlac i Ortiješ. U trećoj zoni dozvoljeno je držanje domaćih životinja isključivo za vlastitte potrebe i to: dvije krave, petnaest koza, petnaest ovaca, tri svinje, do 20 komada peradi. U naseljima koja spadaju u treću zonu domaće životinje se mogu držati pod uvjetima da su objekti udaljeni najmanje 20 metara od susjednih stambenih objekata, najmanje 200 metara od škola, vrtića, zdravstvenih ustanova...

Četvrta i peta zona obuhvaća naselja Vojno, Hodbina, Kosor, Malo polje, Željuša, Jasenica, Bačevići, Žitomislići, Kutilivač, Humilišani, Podgorani, Prigrađani, Polje, Ruište, Kruševo, Gubavica, Vranjevići, Miljkovići, Polog, Žovnica, Krivodol i Slipčići. Šesta zona obuhvaća ostala naseljena mjesta van granica urbanog područja. U četvrtoj, petoj i šestoj zoni dozvoljeno je držanbje svih domaćih životinja(kopitari, papkari, perad).