N1 Hrvatske žestoko kontra Plenkovića, N1 BiH neće da emitira Čovića

Čović Plenković

N1 Hrvatske žestoko se obrušio na Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH, nakon zadnjih izjava o tom mediju.

"Ocjena predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića da N1 djeluje “polulegalno” i da “nema koncesiju za emitiranje”, izrečena u utorak nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, ne samo da je netočna već predstavlja pokušaj pritiska na uređivačku neovisnost i slobodu medija, suprotno europskim zakonskim okvirima zaštite temeljnih vrijednosti demokratskog društva.

Podsjećamo premijera Plenkovića na činjenice koje bi mu trebale biti dobro poznate: sjedište i dozvola za emitiranje N1 televizije izdane su u Luxembourgu, članici EU, prije gotovo deset godina, te je navedeni pružatelj medijskih usluga upisan u javno dostupni registar medija i pod nadzorom je tamošnjeg nezavisnog regulatornog tijela (ALIA).

U Republici Hrvatskoj, N1 se prikazuje kao naplatni kanal putem satelita, kabela ili interneta. Ovakav model je u potpunosti u skladu s Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama EU, Konvencijom o prekograničnoj televiziji i hrvatskim Zakonom o elektroničkim medijima. Na sličan način, hrvatskim građanima svoj program čine dostupnim veliki broj drugih pružatelja medijskih usluga, te je u pitanju uobičajena praksa u Europi, u potpunosti u skladu s jedinstvenim europskim tržištem, slobodom pružanja medijskih usluga i slobodom poduzetništva.

Hrvatska Agencija za elektroničke medije, hrvatski sudovi, kao i resorni ministri u Vladi premijera Plenkovića su nekoliko puta potvrdili zakonitost predmetnog aranžmana, te je slična praksa i u regiji.

Više smo puta i javno pozvali na raspisivanje novih koncesija koje su dostupne i slobodne u digitalnom spektru u RH na transparentnoj, otvorenoj i nediskriminatornoj osnovi, imajući u vidu interes hrvatske javnosti za što većom dostupnošću kvalitetnog informativnog sadržaja. U slučaju omogućavanja N1 da pod fer uvjetima dobije nacionalnu koncesiju, bili bismo spremni odgovarajuće operacije prebaciti u Republiku Hrvatsku, te bismo blagovremeno dostavili svu zakonom predviđenu dokumentaciju nadležnim organima – što je također bila praksa u određenim državama u regiji.

Televizija N1 je ekskluzivni partner globalnog televizijskog news kanala CNN, a u proteklih devet godina je najgledaniji kablovski informativni kanal u Hrvatskoj. Naši novinari su uvijek na mjestu događaja, donoseći gledateljima najvažnije informacije. Oduvijek smo se vodili principima profesionalnog i nezavisnog novinarstva, u službi građana, te ćemo to nastaviti činiti i ubuduće, usprkos pritiscima", navodi N1 Hrvatska oštro kontrirajući i demantirajući predsjednika Vlade. N1 BiH zaustavio je emisiju o Draganu Čoviću, a ovdje vlada neka druga uređivačka politika.