Muslimanski obavještajci prijetili silovanoj Hrvatici iz Vareša koja se sklonila u Hrvatsku

silovanje, Muhidin Bašić, vareš, Muhidin Bašić, silovanje, ratni zločin
No da se takvo što događa s prešutnim blagoslovom Zagreba, krvava je i teška spoznaja.

Piše Domagoj Tolić - Hrvatski list

Silovatelj iz rata

Jedna od najkrupnijih afera u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini slučaj je prikrivanja ratnih zločina koje je počinio četvrti čovjek obavještajne zajednice u zemlji Muhidin Bašić. Ovaj visoki dužnosnik Obavještajno sigurnosne agencije (OSA-e) pod izravnom je zaštitom šefa službe Armira Džuve, bliskog suradnika američke Središnje obavještajne agencije (CIA).

Muhidin Bašić koji vodi odjel za istraživanje kriminala visokog profila, tijekom rata bio je u Zenici u bošnjačkim sigurnosnim strukturama i 1993. godine silovao Hrvaticu dok se njezin suprug nalazio u bošnjačkome logoru. Ovaj je slučaj dokumentiran u državnome odvjetništvu Bosne i Hercegovine kao i kod udruga žena žrtava rata.

Kada je slučaj trebao konačno doživjeti pravosudni proces koncem prošle godine, događa se jedan od najtežih udara bosanskohercegovačkom pravosuđu i pravnoj državi, a cijeli slučaj prijeti slomom pravnog sustava. Otkrivamo službenu zabi-lješku koju je časnik za vezu Ureda hrvatskoga člana BiH Predsjedništva Mato Zeko dao Uredu za istraživanje ratnih zločina Agencije za istraživanje i zaštitu (SIPA). Umjesto žurne suspenzije i poduzimanja preventivnih mjera, direktor OSA-e Džuvo pokušao je zataškati slučaj stoje vjerojatno jedan od najtežih slučajeva zloporabe položaja u ovoj instituciji.

Zaštitu tražio kod Komšića

Tijekom listopada prošle godine Džuvo je za Bašića zatražio zaštitu od člana BiH Predsjedništva Željka Komšića, što se konkretno navodi u službenoj bilješki Sipe. 'Gospodin Džuvo je od gospodina Komšića zatražio pomoć za svog djelatnika, a kako naš sugovornik navodi 'rekao je daje silovao tu ženu, ali dobar je on momak, on je radio Zijada Turkovića (kriminalna skupina koja je likvidirala najmanje pet osoba, izvela pljačke, trgovala drogom) i dosta pomogao u tome; može li se to ikako stopirati', navodi se u zabilješki koju je Sipa posredno dobila o Komšićevu razgovoru sa Džuvom.

Iako se to ne navodi u bilješki, Komšić je takvo što odbacio i zatražio poduzimanje mjera, kazavši da istražitelji trebaju 'raditi svoj posao' iskazujući punu potporu Sipi i istražiteljima u njihovom radu. Zbog toga je Komšić i nazvao Zeku da sve službeno prijavi Sipi. I taje bilješka dokumentirana u listopadu, a do danas se ništa oko toga nije dogodilo niti su poduzimani bilo kakvi koraci da bi se smijenilo Džuvu ili Bašića. Naprotiv, umjesto smjene, Džuvo je u BiH nedavno uspio smijeniti glavnog državnog odvjetnika, Srbina Milorada Barašina, koji je stao na put Džuvi i muslimanskoj paraslužbi koja posve normalno djeluje unutar regularne državne agencije.

Na to se uopće ne obaziru, ili nemaju hrabrosti to napraviti njegov srpski zamjenik Risto Zarić, a poglavito inspektor Ivan Ćosić koji ima ovlasti pokrenuti istragu protiv bilo kojega službenika Ose i suspendirati ga ako postupa suprotno zakonu. Ova dvojica 'sigur-njaka' međusobno su i razgovarala da bi trebalo poduzeti mjere protiv Džuve i Bašića, no najednom su promijenili mišljenje i odustali od ovoga progona bojeći se da bi se i sami mogli naći na udaru paraslužbe.

Pod zaštitom Amerike

Obavještajca Džuvu štite američke tajne ali i javne službe, a sada je od strane službene bošnjačke politike označen kao jedan od najvažnijih karika. Uostalom, takve 'veze'Amerikanci najčešće imaju kao osobe od povjerenja kao što je u vojnim strukturama odlazeći ministar obrane Selman Cikotić, za kojega se čeka da nakon obavljenog posla sklizne na optuženičku klupu zbog ratnih zločina nad Hrvatima u Bugojnu.

Istodobno, i sam Bašić nije mirovao kako bi pokušao razuvjeriti silovanu Hrvaticu koja je podrijetlom iz Vareša, a trenutačno živi u Hrvatskoj, da promijeni iskaz. No ova je žena registrirana i u Udruzi žena žrtava rata koja uglavnom okuplja silovane Bošnjakinje iz istočne Bosne. Čak je Bašić pokušao posredovati i unutar ove udruge, no, kako doznajemo, dobio je žestoki negativni odgovor.

Istodobno, Džuvo je organizirao i neke druge ope-rativce koji su u mjestu gdje ova žrtva živi, krenuli u kampanju o temi suživota i međusobnog pomaganja. Kako takvo što nije urodilo plodom, Bašić je poslao jednoga svoga bliskog suradnika da uputi poruku ovoj Hrvatici na njezinoj adresi u Hrvatskoj, a sve to događalo uz prešutni blagoslov Zagreba.

Ovaj agent je po dostupnim navodima uputio prijetnju da bi cijeli slučaj mogao i drukčije završiti nakon je čega ova žena bila silno uplašena. Bila je svjesna kako ne može vjerovati niti hrvatskim službama. Valja reći kako prvi bosan-skohercegovački obavještajac ima sjajne veze s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom.

Karamarko, naime, ima bolje veze s Džuvom nego s bilo kojim hrvatskim policijskim službenikom iz Bosne i Hercegovine. Zbog toga su Džuvo i Bašić mogli nesmetano zlostavljati silovanu Hrvaticu na teritoriju Hrvatske. Te veze dio su obiteljskog i interesnog Karamarkova zaleđa. I umjesto da već sada provjerava debljinu zidova sarajevskog zatvora čekajući sudski progon, Džuvo je na nedavnoj proslavi rada Uprave policije Federacije BiH za posebne zasluge dobio pištolj. Previše je, pa makar to dolazilo iz sarajevske čaršije.