MURPHY OPET O IZETBEGOVIĆU "Stavio je osobne i financijske interese iznad države. Gledajte što je radio s OSA-om"

Michael Murphy veleposlanik

Američki veleposlanik Michael Murphy opet se dotaknuo svojih kontinuiranih kritika prema Bakiru Izetbegoviću, čelniku najveće bošnjačke stranke SDA.

"Imamo dobre radne odnose sa SDA i radimo s članovima stranke. SDA je imala i ima jako važnu ulogu u oblikovanju BiH i to shvaćamo i to poštujemo. Sjećam se suradnje sa Sulejmanom Tihićem, to je čovjek integriteta, spreman da riskira da bi izgradio mir i pomirenje. Shvaćao je važnost izgradnje države BiH, da je to najbitnija misija. Shvaćao je važnost jačanja demokracije, borbu protiv korupcije. Nažalost, to se promijenilo, Bakir Izetbegović nije bio spreman raditi na tim pitanjima na način na koji smo mi željeli. Mi smo otvoreni da surađujemo sa strankom i članovima stranke koji žele uraditi ispravnu stvar. On voli reći da su SAD napustile BiH, da smo se promijenili, mi nismo to, naša politika je jasna, ne zasniva se na osobnostima. On se promijenio. On je stavio osobne i financijske interese iznad interesa stranke i zemlje, žao mi je što se to dogodilo. To nigdje nije jasnije nego način na koji je upravljao OSA-om. To je užasno za zemlju, podrivalo je jako važnu reformu“, poručio je američki veleposlanik.

Govorio je i o učinku američke crne liste te odgovorio na pitanje hoće li se na američkoj crnoj listi naći nova imena.

"Neću o tome nagađati, ali kada je riječ o utjecaju sankcija, mnogi ljudi nalaze skupe odvjetnike u Washingtonu da se skinu s te liste. Dakle ono što kažu u javnosti, nema veze s onim što se događa iza scene, što mi govori da imaju konkretan utjecaj na one koji su sankcionirani. Imaju financijski utjecaj – jako je teško otvarati bankovne račune, vaditi kreditne kartice, pristupati internet stranicama, ne mogu putovati u SAD, ali teže je putovati i u neka druga mjesta". naveo je Murphy.

To je važna poruka onima koji razmišljaju da poduzimaju antidejtonske, koruptivne aktivnosti da postoje posljedice, ističe Murphy.

"SAD će raditi što smo obećali, ukoliko vidi tu vrstu djelovanja i inzistirat ćemo na odgovornosti. Jasno kažemo da smo spremni reagirati ukoliko je neophodno i to ćemo raditi da se borimo sa antidejtonskim, antidemokratskim, antikoruptivnim djelovanjem", kazao je.

Upitan je i o sankcijama bivšem šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici i suspendiranoj državnoj tužiteljici Diani Kajmaković, odnosno što znače dodatne sankcije.

"Imamo raznih vrsta sankcija i to vodi naše Ministarstvo trezora, a State department dodatno to radi jer je njihovo ponašanje toliko problematično i loše i želimo poslati znak pojedincima koji razmišljaju da se tako ponašaju da postoje posljedice. Nadam se da ćemo tako ohrabriti lokalne aktere da provedu istrage pred sudom u BiH, to bi se trebalo dogoditi", kazao je. 

Na skali od 1 do 10, borbu bh. vlasti protiv korupcije ocijenio je s 2 ili 3.

"Nije to bilo dobro. Pogledajte međunarodne indekse, BiH dobiva sve lošije i lošije ocjene. Političari prečesto osobne financijske interese stavljaju ispred interesa zemlje ili birača", kazao je on.

Mi želimo da BiH uspije, poručio je Murphy na kraju razgovora u Dnevniku D.