MURPHY KRITIZIRAO DRAGANA ČOVIĆA "Izabrao je slijediti vlastite interese, a ne interese stanovnika FBiH"

Michael Murphy
Hercegovina.info

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Michael Murphy je u svom novom blogu oštro kritizirao je predsjednika HDZ-a Dragana Čovića zbog odnosa prema pitanju plinovoda Južna interkonekcija.

Napomenuo je da su Čović i njegov HDZ uskratili podršku poduzeću BH-Gas angažiranom i na izgradnji spomenutog plinovoda. Optužio je Čovića da po ovom pitanju slijedi svoje interese.

"Blokada Zakona o Južnoj interkonekciji od strane HDZ-a dogodila se nakon što je ova stranka glasovala za isti zakon u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 2021. godine. Usprkos dobroj volji koalicijskih partnera u FBiH da se ide dalje s projektom, Čović je izabrao slijediti vlastite interese, a ne interese stanovnika FBiH", konstatirao je Murphy.

Prema njegovim riječima, Čović i HDZ su zanemarili odgovornost koju predstavlja sudjelovanje u vlasti kontinuiranim odbijanjem da se uključe u važne aktivnosti unapređivanja upravljačke strukture u BH-Gasu, što bi kompaniji omogućilo da provede ovaj projekt. Tvrdi da HDZ želi uspostaviti drugog operatera - kompaniju za distribuciju plina, a koji će biti pod etničkom kontrolom, kako je istaknuo, Hrvata.

"Umjesto da se krene dalje s BH-Gasom, jedinom kompanijom koja ima kapacitet i koja je spremna preuzeti ovaj projekt kao izvođač, HDZ sada insistira na uspostavi drugog operatera za transport gasa pod etničkom kontrolom Hrvata. Za to nema uporišta u zakonu i to je nelogično i s tehničkog i s ekonomskog stanovišta", poručio je.

Upozorio bi da bi postojanje još jedne kompanije značilo rast troškova, dalju podjelu tržišta plina, potkopavanje funkcionalnosti vlasti u FBiH i jačanje, kako je naveo, malignog utjecaja Rusije, prenosi Klix.