MUP ŽZH oglasio se o prosvjedima u Grudama, Posušju i Širokom Brijegu

MUP ŽZH oglasio se o prosvjedima u Grudama, Posušju i Širokom Brijegu
Hercegovina.info

MUP Županije Zapadnohercegovčke danas se priopćenjem oglasio u vezi jučerašnjih prosvjeda protiv mjera koje je donio Županijski stožer civilne zaštite, a koji su se održali u Grudama, Posušju i Širokom Brijegu.

"Kao što je javnosti poznato došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije u Županiji Zapadnohercegovačkoj, tako da se dana 18.03.2021. godine na području Širokog Brijega 377 osoba nalazilo u samoizolaciji, na području Gruda samoizolacija je određena za 418 osoba a na području Posušja samoizolacija je određena za 188 osoba. Također, na dan 18.03.2021. godine u ŽZH je bilo 499 osoba oboljelih od COVID-19.

U jučerašnjem priopćenju naveli smo da je, zbog pogoršane epidemiološke situacije, Županijski stožer civilne zaštite 17.03.2021. godine donio je Zapovijed o ograničavanju kretanja građana u vremenu od 20.30 sati do 5 sati ujutro sljedećeg dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjena zapovijedi počela je 18.03. i na snazi ostaje do 31.03.2021. godine a kontrola poštivanja gore navedenih mjera nalazi se u nadležnosti Uprave policije MUP-a.

Dana 18.03.2021. godine, putem društvenih mreža, nepoznate osobe pozvale su građane na prosvjede pod nazivom „Pravo na ljudsko dostojanstvo“, s početkom u 20:30 sati u Grudama, Posušju i Širokom Brijegu.

Budući da okupljanje građana tijekom mjere ograničavanja kretanja građana predstavlja prekršaj protiv javnog reda i mira Uprava policije poduzela je potrebne mjere i radnje da identificira i sankcionira počinitelje, te da spriječi moguću eskalaciju protupravnog ponašanja.

Dana 18.03.2021 godine, u vremenu od 20,30 do 20,50 sati, na Trgu žrtava rata u Širokom Brijegu okupilo se oko 20 osoba, čime su iste počinile prekršaj iz čl. 12. stavak (1) točka a) Zakona o javnom redu i miru Županije Zapadnohercegovačke.

Policijski službenici PU Široki Brijeg fotografirali su sudionike nelegalnog okupljanja, legitimirali 4 osobe te utvrdili identitet za još 16 osoba, nakon čega im je izdana zapovijed da se raziđu po kojoj su isti postupili, a PU Široki Brijeg istima će naknadno uručiti prekršajne naloge.

Dana 18.03.2021 godine, u vremenu od 20,30 do 21:05 sati, u parku Hrvatskih velikana u Grudama, okupilo se oko 50 osoba, čime su iste počinile prekršaj iz čl. 12. stavak (1) točka a) Zakona o javnom redu i miru Županije Zapadnohercegovačke.

Policijski službenici PU Grude fotografirali su sve sudionike nelegalnog okupljanja te legitimirali 26 osoba, nakon čega im je izdana zapovijed da se raziđu po kojoj su isti postupili, a PU Grude istima će naknadno uručiti prekršajne naloge.

U Posušju nije došlo do prosvjednog okupljanja građana.

Policijski službenici poduzimaju operativne mjere i radnje u cilju identificiranja svih sudionika nelegalnog javnog okupljanja, održanog u vrijeme zabrane kretanja građana u Grudama i Širokom Brijegu", navodi se u priopćenju MUP-a.