MUP Republike Srpske podnio izvješće protiv direktora ŠG

Šume Srpske
Capital

Iz MUP-a Srpske danas je priopćeno da je Uprava kriminalističke policije MUP-a podnijela izvješće protiv pet odgovornih osoba iz Šumskih gazdinstava, navodeći njihove inicijale.

CAPITAL je pisao, a što je sada potvrđeno, da su službeni položaj zloupotrijebili Željko Višekruna iz ŠG „Ribnik“, Miloš Bjeljac iz ŠG „Klekovača“ i Čedo Vuković ŠG „Čemernica“ iz Kneževa.

Izvješće je podneseno protiv njih, kao i protiv Neđe Galića iz ŠG “Oštrelj” Drinić i Nedeljka Antića iz ŠG “Lisina” Mrkonjić Grad, zbog učinjenih kaznenih djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“, a na štetu poduzeća „Šume Republike Srpske“ Sokolac.

Osumnjičeni su da su “Šume Srpske” Sokolac oštetili za 23.500 KM.

„Osobe se sumnjiče da su u razdoblju od 2015. do 2019. godine kaznena djela počinila u svojstvu odgovornih osoba, iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlaštenja, prekoračenjem granica svog ovlaštenja ili neizvršavanjem svoje službene dužnosti, a na štetu „Šume Republike Srpske“, na način da su iz sredstava javnog poduzeća, po njihovom nalogu, vršene uplate novčanih kazni i troškova sudskih postupaka, a koje su izrečene njima kao odgovornim osobama“, naveli su u MUP-u.

CAPITAL je imao podatke da su slične zloupotrebe vršene i u ŠG “Birač” iz Vlasenice, ŠG „Romanija“ Sokolac i ŠG „Drina“ Srebrenica, a koji nisu obuhvaćeni ovim izvješćem MUP-a.

CAPITAL je u kolovozu 2019. godine otkrio da je više direktora i zaposlenih u “Šumama Republike Srpske” godinama plaćalo osobne kazne s računa poduzeća, a u „Šumama“ su se branili tvrdnjom da nema štete i da će uzeti novac odgovorni refundirati.

Iako je, prema podacima CAPITAL-a, zloupotreba položaja trajala najmanje pet godina, sankcija do tada nije bilo.

CAPITAL je objavio više uplatnica koje dokazuju da su direktori ŠG s računa poduzeća plaćali osobne kazne, odnosno one koje im je izrekla šumarska inspekcija kao odgovornim osobama u ŠG.

Jedna od uplatnica pokazivala je da je zloupotreba položaja evidentirana još 2014. godine. S računa registriranog u NLB banci na poduzeće „Šume RS“ u listopadu 2014. godine plaćena je kazna od 500 KM za Miloša Bjeljca iz ŠG „Klekovača“.

Šume Srpske

Javna sredstva zloupotrebljavali su i u drugim organizacijskim dijelovima „Šuma RS“. Tako je kazna izrečena direktoru ŠG „Ribnik“ Željku Višekruni, u iznosu od 250 KM, u svibnju 2017. godine plaćena s računa gazdinstva.

Višekruna se nije zaustavio na plaćanju jedne kazne, već je i par mjeseci kasnije, u listopadu 2017. godine još jednu osobnu kaznu od 250 KM platio na isti način.

Šume Srpske

Istu praksu Višekruna je nastavio i u 2018. kada je u kolovozu ponovio postupak, samo što je taj put kazna bila duplo veća, odnosno 500 KM, ali to ga nije brinulo jer je istu platio opet s računa poduzeća.

S uplatnica je vidljivo da su kazne za Višekrunu plaćane s računa koji ŠG „Ribnik“ ima u NLB banci.

Najmanje tri osobne kazne plaćene su 2018. godine i za Čedu Vukovića, tadašnjeg direktora ŠG „Čemernica“ iz Kneževa, također s računa ŠG u NLB banci. Jedna od 500 KM plaćena je u veljači, druga od čak 1.750 KM plaćena je u travnju, a treća kazna u visini od 500 KM plaćena je u listopadu 2018.

U „Šumama“ su 2019. CAPITAL-u potvrdili da nisu samo direktori plaćali osobne kazne s računa poduzeća, već i drugi zaposleni.

Njihova kontrola utvrdila je da su, osim kazni za naprijed navedene direktore, osobne kazne plaćane i s računa ŠG “Birač” iz Vlasenice, i to u 2018. godini kada je na ime kazni plaćeno 1.250 KM.

Dodaju da su kazne za odgovorne osobe plaćane i s računa ŠG „Ribnik“, u 2018. godini u iznosu od 1.000 KM, a u 2019. godini u iznosu od 3.000 KM.

Dodaju da su ista plaćanja bila i s računa ŠG „Romanija“ Sokolac, te da je u 2018. godini plaćeno 750 KM, a u 2019. godini 500 KM.

Zloupotrebe su vršene, priznali su u javnom poduzeću „Šume Republike Srpske“, i u ŠG „Drina“ Srebrenica, gdje je u 2018. godini plaćeno 500 KM kazni za odgovorne osobe.

„Prethodno navedeni iznosi ne odnose se samo na direktore, već i na novčane kazne izrečene po prekršajnim nalozima i drugim odgovornim osobama u organizacijskom dijelu“, napomenuli su u Upravi „Šuma RS“.

Istaknuli su da su „odmah upozorili“ sve organizacijske dijelove da odgovorne osobe novčane kazne plaćaju isključivo vlastitim sredstvima.

„Tamo gdje je plaćanje kazni izvršeno s računa poduzeća, odmah će se izvršiti povrat/refundacija uplaćenih sredstava od odgovorne osobe, tako da poduzeću nije nanesena šteta“, pravdali su se ranije iz Uprave JP „Šume RS“.

Šume Srpske