MUP HNŽ Prisegnulo 30 mlađih inspektora

Prisegnulo 30 mađih inspektora MUP-a HNŽ
Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru danas je održana svečanost na kojoj je 30 mlađih inspektora Ministarstva unutarnjih poslova (MUP)  Hercegovačko-neretvanske županije  (HNŽ) prisegnulo da će se u svom radu pridržavati Ustava i zakona BiH, te da će sve obveze i dužnosti policijskog službenika vršiti savjesno i odgovorno.

Prisegu su dali pred ministrom unutarnjih poslova HNŽ-a Marijom Marićem  i komesarom policije Robertom Perićem, a u nazočnosti glavnih inspektora MUP-a HNŽ-a,  te uzvanika iz sektora sigurnosti.

„Danas postajete policijski službenici HNŽ-a, ulazite u veliku, novu policijsku obitelj i postajete dio sigurnosnog sustava naše županije. Očekuju vas složeni i zahtjevni poslovi i zadaci policijskog službenika – časne profesije ili bolje reći poziva“, kazao je  komesar Perić ističući kako su sigurnosni izazovi današnjice, od lokalne do globalne razine, veoma složeni, zbog čega moraju biti spremni na cjeloživotno učenje.

„Morate biti spremni prihvaćati sve profesionalne izazove kako biste mogli napredovati i stjecati potrebno iskustvo u vašim policijskim karijerama. U svom radu budite svjesni i odgovorni. Neka vaša kolegijalnost u radnoj sredini bude na visokoj razini, a odnos prema građanima na najvišem stupnju profesionalnosti. Kao policijskim službenicima, zakon nam dodjeljuje određenu vrstu autoriteta, ali i veliku odgovornost. Upravo ta odgovornost treba biti vodilja u vašim karijerama, jer prihvatiti policijski poziv znači biti u službi i zašiti drugih. Želim vam  mnogo sreće i uspjeha na novom putu, te da s ponosnom nosite svoju uniformu“ – zaključio je komesar Perić.

Prisegnulo 30 mađih inspektora MUP-a HNŽ

Ministar Marić je kazao da je danas novi početak za MUP HNŽ-a koji se suočava s problemima deficita kadrova.

„Policija, kao stup sigurnosti naše županije i države,  neprekidno podupire njihove temelje kroz svakodnevno bezrezervno davanje policijskih službenika po svim linijama rada, bilo da je riječ o kriminalitetu, javnom redu i miru, sigurnosti prometa ili sve izazovnijim migrantskim kretanjima“, kazao je ministar Marić naglašavajući kako će predstojeće 2-3 godine biti sigurno među najizazovnijim i najzahtjevnijim u novijoj povijesti tog MUP-a, kada će se od svih zahtijevati da u prevladavanju nagomilanih problema daju maksimalan doprinos.

Podsjetimo, 30 mlađih inspektora koji su danas prisegnuli, temeljnu policijsku obuku II.razine  su pohađali u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. To je nakon 2017.godine prva kadrovska popuna MUP HNŽ, budući zbog neimenovanja komesara policije nije bilo mogućnosti popune radnih mjesta u razdoblju 2018-2022.godina. Drugi ciklus procesa popune u redovima policije ovog MUP-a očekuje se koncem ljeta, kada će temeljnu obuku završiti kadeti koji se za čin policajca školuju na Policijskoj akademiji u Sarajevu, priopćeno je iz Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.