MUP HNŽ O ANONIMNOM PISMU Cilj je lažno oklevetati ministra Bevandu

Slađan Bevanda
hercegovina.info

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) reagirao je na anonimno pismo policijskih službenika tog ministarstva.

Reagiranje prenosimo u cijelosti:

"Dana 16.3. u 14:55 sati na jednom lokalnom portalu se pojavio članak pod naslovom 'Policajci podnijeli krivičnu prijavu protiv ministra Bevande' u koje je sve, pa i sam naslov produkt zlonamjernih i neistinitih konstrukcija iz navodnog anonimnog pisma 'grupe nezadovoljnih policijskih službenika'.

Ovim tekstom u kojem su, S NAMJEROM iznesene tendenciozne i zlonamjerne laži, kao i senzacionalističkim načinom pisanja u spornom članku, nanesena mi je nemjerljiva šteta u profesionalnom i osobnom smislu, povrijeđeno moje dostojanstvo, čast i ugled. 

Valjda je to 'nagrada' za moj nesebični sedmogodišnji angažman u obavljanju časne i odgovorne funkcije ministra unutarnjih poslova, zato što je stanje sigurnosti na vrlo visokoj razini, što je policija HNŽ među najopremljenijima u BiH, što imaju pristojna primanja i kroz Kolektivni ugovor riješena sva prava koja proistječu iz radnog odnosa.

Iako je jako teško boriti se protiv izmišljenih konstrukcija, pokušat ću najjednostavnijim načinom - istinom:

- Navodi da sam sebi nezakonito isplaćivao plaću su od iste grupe 'nezadovoljnih policijskih službenika' bili upućeni Revizorskom timu Ureda za reviziju FBiH prigodom vršenja revizije proračunskih korisnika, a koji u svom izvješću nisu konstatirali bilo kakve nezakonitosti.

Nezadovoljni takvim nalazom, ista 'grupa' je kako se navodi u članku, podnijela i kaznenu prijavu protiv mene, valjda misleći da će tom viješću kreirati moj javni medijski linč i pojačati pritisak na Tužiteljstvo i cjelokupnu javnost. Ukoliko ta kaznena prijava i postoji, jedva čekam da dam svoj iskaz i u potpunosti pobijem sve konstrukcije iz iste.

- Navodi o 'nagomilanim problemima u MUP-u', 'nedostatku preko 300 policijskih službenika', 'nemogućnosti napredovanja', 'neisplaćenim tužbama' i dr. su SMIŠLJENO zlonamjerno upućeni na moju adresu. Javnost je manje - više upoznata s unutarnjim organizacijskim problemima u Ministarstvu, a koji su u potpunosti izvan sfere našeg utjecaja.

Da bi se ovi problemi riješili, potrebno je imenovati ravnatelja (komesara) policije (Neovisni odbor i Vlada HNŽ); Policijski odbor (Vlada HNŽ); Neovisni odbor za odabir i reviziju (Skupština HNŽ); Javno - žalbeni biro (Skupština HNŽ i MUP), uspostaviti ostala radna tijela unutar MUP-a, što sam istaknuo i u svome obraćanju prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora u ponedjeljak 15.3. 2021. godine.

- Nadležna tijela čija je zadaća riješiti ovu problematiku (Skupština i Vlada HNŽ) su više puta upoznati od strane Ministarstva o nužnosti istog (akti u arhivu Ministarstva), a u svim aktivnostima imali smo punu potporu i suglasje Sindikata policije MUP-a HNŽ.

Ove činjenice zasigurno znaju i 'nezadovoljni policijski službenici', ali bitno je bilo oblatiti i za sve LAŽNO okriviti ministra Bevandu. Jako je neodgovorno i neprofesionalno od novinara - autora članka objaviti jedan anonimni i neistiniti pamflet i TIME NASTOJATI OBMANUTI JAVNOST.

Valjda je osnovni postulat novinarstva utvrditi utemeljenost i istinitost nekih navoda provjeravajući ih s više strana nastojeći utvrditi istinu S CILJEM ISTINITOG INFORMIRANJA JAVNOSTI IAKO TO NEKE 'GRUPE' I POJEDINCI NE ŽELE.

Podsjećam, da ovakav način objave neprovjerenih informacija s Vaše strane (op.a. od strane medija koji je objavio pismo) nije prvi put i da smo reagirali i na tekst 'Alarmantno stanje - Mostarska policija - bez opreme smo, nećemo na teren' od 31.3. 2020. godine, koji smo u potpunosti demantirali, te još niz drugih na koje nismo reagirali, a produkt su nedostatka argumenata i objave neprovjerenih informacija.

Na ovakav način, STJEČE SE DOJAM, NAMJERNO se stvara lažna slika o ministarstvu unutarnjih poslova, narušava dostojanstvo i integritet rukovoditelja organa i ogromne većine časnih, poštenih i odgovornih djelatnika. Pojedincima očito smetaju iznimni rezultati koje postiže ovo ministarstvo u nikad težim okolnostima, te ih lažima, neistinama i obmanama žele minimizirati.

Ubuduće, zasigurno, ovakvo ponašanje nećemo dopustiti, te na kraju poručujem da su sa svojim timom proučiti sve pravne, kaznene i prekršajne aspekte konstruiranja, objavljivanja i širenja lažnih vijesti, nakon čega ćemo poduzeti odgovarajuće mjere.

Argumentirane kritike medija u svakom trenutku smo spremni prihvatiti, a sve u cilju podizanja učinkovitosti svih službi MUP-a i stvaranja još sigurnijeg i povoljnijeg stanja u oblasti osobne i imovinske sigurnosti svih žitelja HNŽ", navedeno je u reakciji MUP-a HNŽ kojeg je potpisao ministar Slađan Bevanda, a koje je objavljeno i na službenim stranicama ministarstva.