MUKE PO KUĆU I OBITELJSKI POSAO Dino Tolić iz Posušja 20 godina upozorava na katastrofalnu infrastrukturu u naselju

Dino Tolić Posušje

Dino Tolić iz Posušja godinama muku muči s neadekvatnim pristupnim putom prema svojoj kući, ali i poslovnom objektu koji je na istoj adresi.

Odgovorno tvrdi da zbog višegodišnje nezainteresiranosti općine trpi njegov poslovni proces jer nije prometno valjano povezan s ostatkom grada, a u zadnje vrijeme trpi i opskrba električnom energijom i internetom zbog obližnjih radova. Također, Tolić ističe da je zbog nemara općinskih vlastio pretrpio veliku poslovnu i obiteljsku štetu jer nije riješeno pitanje oborinskih voda te se voda slijeva u njegovu kuću.

Ulica rađena po željama investitora

"Meni osobno ne smeta što drugi rade - kopaju. Nisam ljubomoran na tuđe uspjehe, samo me zanima po kojem zakonu oni mogu, a po kojem ja ne mogu dobiti nikakvo pravo od općine Posušje i njenih službi. Tko će, u kojem roku i na koji način nadoknaditi nama nastalu štetu uslijed nestanka struje, nemogućnosti rada i pregaranja sredstava za rad zbog visokog napona? Utiska sam da se Splitska ulica radi po planovima i željama svakog novog samovoljnog polagatelja prava vlasništva na istu. Na djelu je anarhija, a ne upravljanje po načelu dobrog gospodara", započinje svoju priču Dino Tolić za hercegovina.info koji u očevoj kući živi više desetljeća, a od 1995. godine u njoj imaju i obiteljski biznis.

Dino Tolić Posušje

Kritike upućene i načelniku Begiću

"Javno poziva firme da ulažu u Posusje, da sudjeluju u razvoju istog, govori da je ponosni nositelj BFC certifikata, a nama 20 i više godina od kada poslujemo samo "podmeću nogu" i onemogućuju da normalno radimo. Naša 4 djelatnika i naše obaveze koje uredno izmirujemo općini i državi njima ništa ne predstavljaju. Teško je zamisliti što bi bilo da se mi prema njima postavimo kao oni prema nama pa da ne plaćamo porez na tvrtu, komunalne naknade koje nisu male ili neka druga potraživanja. Da ignoriramo službene dopise i račune iz Općine? Ne znam zašto se dopušta ova lakrdija jer naša ulica u prostornom planu postoji više od 30 godine, ali je na terenu nema ni danas i jedina je ulica iz tog razdoblja koja nije asfaltirana, nije trasirana i nije uopće riješena komunalna infrastruktura. Također, nije osvijetljena niti je riješena odvodnja oborinskih voda, pa čak ni makadamski put nemamo", nastavlja uz prozivke općinskom poduzeća 'Urbikom' koje godinama nije primijetilo da ulice nema, iako im je, kako naglašava, dužnost uređivati istu.

Dino Tolić Posušje

Što je uočila inspekcija?

"2015. ili 2016. godine smo općinu prijavili Upravnoj inspekciji ŽZH i onda se po nalogu inspektora zaključilo da je najveći problem moja garaža i da je hitno sklonim. Moja garaža je mogla biti sporna nekih 10 centimetara, a ljudi iz katastra su mi rekli da je to skoro nemoguće izmjeriti, ali nebitno je jer sam ja nju na kraju i srušio. Sad je 2023. i ništa se nije niti jednog centimetra pomaklo"

Dino Tolić Posušje

Dino Tolić Posušje

Tolić se pita hoće li se i kada sanirati stanje na terenu kao i to tko će i na koji način nadoknaditi štetu nastalu uslijed nestanka struje. Izražava sumnju u završetak izgradnje funkcionalne Splitske ulice kakva bi trebala biti po projektnoj dokumentaciji.

Na kraju razgovora ističe da zbog nerada općinskih tijela i blokade normalnog rada nakon 48 godina života i rada u Posušju razmišlja o napuštajnu istog sa svojom obitelji.

Iz posuške Službe za imovinsko-pravne poslove, geodetske poslove i katastar, prostorno uređenje i zaštitu okoliša te općinski pravobranitelj nisu odgovorili na naše upite o imovinsko-pravnim odnosima u tom naselju kao ni na pitanje što se planira uraditi po pitanje Splitske ulice.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.