MOSTARSKI METEOROLOG "U nedjelju mali predah, a onda ponovno obilne padaline"

Mostar kiša
hercegovina.info

Nakon nekoliko dana obilnih padalina koje su u Bosni i Hercegovini prouzročile poplave i brojne druge probleme, nedjelja nam donosi nešto stabilnije vrijeme. No, to neće dugo potrajati kaže nam mostarski meteorolog prof. Zoran Zadro.

"Sutra je jedan mali predah prije novih obilnih padalina. Glavnina oborina padat će u noći s ponedjeljka na utorak te u utorak ujutro. Očekuju se velike količine padalina u našem dijelu Europe, pa tako i u Hercegovini, jugozapadnoj, srednjoj i istočnoj Bosni gdje možemo očekivati 40 do 100 litara kiše po četvornom metru što nije baš dobra vijest, a posebno za područja koja su pogođena poplavama, ali i za vodostaje rijeka", kaže prof. Zadro za Hercegovina.info.

No zato povoljne vijesti stižu za sredinu tjedna.

"Od srijede slijedi stabilizacija vremena koja bi se mogla protegnuti do nedjelje. To su povoljne vijesti".

Što se pak tiče vjetra prof. Zadro kaže:

"Narednih dana ne bi trebalo biti orkanskih udara vjetra, iako će u ponedjeljak biti umjerenih do jakih udara. U početku će to biti istočni i jugoistočni vjetar, a zatim i bura. Izvanrednih situacija da bi vjetar primjerice mogao prouzročiti neke materijalne štete ne bi trebalo biti".

Sutra se u BiH ujutro očekuje pretežno oblačno uz postepeno razvedravanje tijekom dana. U ranim jutarnjim satima slaba kiša je moguća ponegdje u Posavini, Krajini i djelimično centralnoj Bosni. Vjetar će biti slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 15, a dnevna od 13 do 19, na jugu do 23 stupnja.