MOSTARSKI DIRIGENT "Na sceni su turbo-folk 'umjetnici', moramo mlade naučiti razlikovati dobru od loše glazbe"

Filip Milošević dirigent
Privatni album

Filip Milošević, dvadesetpetogodišnji nagrađivani dirigent, najmlađi je od tri dirigenta na području Mostara, a pod njegovim štapićem izvedeno je na desetine uspješnih koncerata i kompozicija, koje je upravo svojim umijećem, talentom i znanjem predstavio mostarskoj ali i regionalnoj publici. Iako mladi umjetnici u Bosni i Hercegovini nisu u zavidnom položaju,

Milošević je jedan od onih koji je odlučio po svaku cijenu ostati i stvarati umjetnost u svojoj državi i prvenstveno Mostaru, pa je tako i odbio brojne ponude za odlazak u inozemstvo, a kako kaže, ako bar jednom čovjeku ovdje uspije uljepšati dan svojom muzikom, svoju misiju će smatrati uspješnom.

Filip Milošević dirigent

"Od malih nogu glazba je bila prisutna u mojoj obitelji. Otkad znam za sebe znam i za klavir, sjedao sam kao mali, znam da su mi podizali stolicu da mogu dodirnuti tipke. Moj pokojni dida, Ivica Svetinović iz Bugojna, bio je profesor glazbe, dirigent, s njim sam odrastao i uz njega se rodila ljubav prema glazbi, i „prema mahanju“, imitirajući kao mali dida dok dirigira zborovima. Upisujem osnovnu glazbenu školu, po čijem završetku postajem svjestan da će to biti moja profesija“, kazao je Milošević za Hercegovina.info, uvodeći nas tako na trenutak u svoj svijet umjetnosti.

Filip Milošević dirigent

Milošević je danas magistar glazbenih umjetnosti iz oblasti dirigiranja, a trenutno je zaposlen kao profesor glazbeno teorijskih predmeta u Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca u Mostaru, gdje svakodnevno uživa u radu s djecom, prenoseći im tako ljubav prema muziciranju. U budućnosti, njegovi planovi uključuju doktorske studije te ostanak u nastavi, kako u srednjem, tako i visokom obrazovanju, čime će prenositi mladima ljubav prema glazbi, ovdje u svojoj zemlji.

"Moji angažmani su već počeli pri kraju srednje škole, dirigirao sam Orkestrom Srednje muzičke škole i Muzičke akademije Sarajevo. Kao student dirigiranja u pripremi počinjem surađivati s Vojnim orkestrom Oružanih snaga BiH, kao gost dirigent i klarinetist. S Vojnim orkestrom surađujem sve do danas. Poseban je osjećaj stati pred Vojni orkestar, pred profesionalce i dirigirati. Tako je krenulo, nastavilo se i širilo tijekom studija. Moram reći da sam dobitnik dvije zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, za diplomski i poslijediplomski studij (dodjeljuju se na studente s prosjekom ocjena iznad 9,50). Izvrsnost se prepoznaje, i otvaraju vam se vrata“, izjavio je Milošević.

Odmah po završetku studija, dobiva posao u Mostaru, i tada se za njega otvara novo poglavlje, novi svijet, a grad na Neretvi i njegova publika još jednom pokazuje koliko ima sluha za umjetnost i najbolje iz tih redova.

"Na relaciji sam Mostar-Sarajevo, radim u ovisnosti od projekata, iako me svi putevi vode u Mostar, u Hercegovinu, gdje želim i da ostanem. Moja sestra blizanka Antea studira Medicinu u Mostaru, za koji tjedan će postati liječnica, tako da me je Mostar „vukao sebi“ i iz toga razloga. Želim ostati i stvarati ovdje“, naglasio je Milošević. Mostarska publika po prvi put je imala priliku upoznati Miloševića na koncertu „Via Crucis“, s vokalnim ansamblom Promusica u proljeće 2020. godine, a nakon toga uslijedili su mnogobrojne suradnje s velikim imenima iz ove oblasti, poput svjetski poznatog maestra Noormana Widjaje, dok hercegovačka publika može pratiti njegov rad i u području hrvatske tradicijske i duhovne glazbe. Naime, Milošević vodi Puhački orkestar „Seljačka sloga“ Trebižat, župni zbor sv. Luke i Marka u Cimu, te je umjetnički voditelj klape Trs.

Filip Milošević dirigent

"Kao dirigent, vi morate biti kompletan glazbenik, čuti dionicu svakog instrumenta u orkestru, svaki glas u zboru, sve to iskoordinirati i uobličiti u jednu harmoniju. tijekom izvedbe voditi ih davanjem znakova i svojom osobnošću do potpunog glazbenog izričaja. Vrlo često moramo prvo napisati aranžmane za svaki instrument u orkestru, pa tek onda krenuti s probama. Ali, koliko god je zahtjevno, predivno je. Kada čujete orkestar ispred sebe koji izvodi jednu savršenu harmoniju, onda znate da se sav trud isplatio, da je to to. Isto tako, kada se radi sa zborom, kada se svi glasovi spoje u jedan, onda je to nebeska glazba. I što reći, nego Bože hvala ti. Na ovom daru, na ovim ljudima s kojima radim“, objasnio je Milošević za naš medij.

Kako kaže, dirigenata u BiH je jako malo, a Muzička akademija u akademskoj godini upisivala je samo jednog studenta na Odsjek za dirigiranje kada se on upisivao, što znači da ovakvi umjetnici mogu pronaći svoje mjesto za djelovanje. Mladima koji imaju dara i želju za poziv dirigenta, poručuje da ovaj poziv ima šanse, perspektive.

"Moramo mi koji smo odlučili ostati ovdje pokušati popraviti stanje slušanosti klasične glazbe, približiti je mladima. Kroz glazbeno obrazovanje naučiti ih vrijednostima klasične glazbe. Također, naučiti ih razlikovati dobru glazbu od loše, koje sada ima napretek, pogotovo kako su na scenu stupili regionalni „umjetnici“ s turbo folk pjesmama. Općenito, mladi u Bosni i Hercegovini teško dolaze do zaposlenja zbog loše socio-ekonomske situacije u državi, napuštaju  zemlju u potrazi za kruhom, a posebice je teško u oblasti umjetnosti. Nekako mi se čini, da su sve druge oblasti prioritet, pa tek onda glazbena umjetnost. Razumijem to, jer se teško živi, ali da bi uljepšali život i unijeli malo svijetla, moramo ljudima dati priliku opustiti se uz dobru glazbu i tako skupiti snagu za ovu svakodnevicu“, pojasnio je Milošević.

Kultura grada Mostara je na dosta zavidnoj razini, prema njegovom mišljenju, a zadnjih godina se organizira dosta glazbenih događanja, dobrih koncerata, kako klasične, tako i dobe, popularne i duhovne glazbe.

"Mostarski simfonijski orkestar, Akademski zbor Promusica, Hrvatsko narodno kazalište, Hrvatsko kulturno društvo Napredak su institucije koje se uistinu svim silama trude obogatiti kulturni sadržaj našeg grada. Kako sam već rekao, u ovim teškim vremenima željni smo finih, kulturnih sadržaja koji su nam bar na jedno večer, odmak od svakodnevice. I mostarska publika to prepozna. Odličan je odziv na svaku predstavu, svaki koncert“, kazao je Milošević.

Kao posebnu motivaciju on navodi rad s djecom, ali i nagrade, te je poželio istaknuti da je prošle godine, zajedno sa školskim zborom osvojio Specijalnu nagradu na Federalnom natjecanju učenika i studenata glazbe.

"Svi članovi žirija su nam dali po 100 bodova. Digli su se nakon naše izvedbe i poklonili. O nama se pričalo danima... Ovu nagradu smo donijeli Mostaru nakon dugo godina. I ove godine ponovo, prva nagrada. To meni daje snagu. Djeca su nam predivna! Kad vidite koliko su oni željni znanja, koliko brzo upijaju, pogotovo klasičnu glazbu, to vas motivira da radite bolje i više. Samo jedan njihov osmijeh i otpjevan ton je dovoljan da shvatim zašto volim svoj posao kao profesora i dirigenta“, istaknuo je Milošević.

Riječi koje je posebno izdvojio jesu: "Planiram ostati ovdje, ja sam mišljenja pa gdje mi može biti bolje nego ovdje, u svojoj zemlji, među svojim narodom. Ovo je moja zemlja, ja ću njoj dati sebe kroz svoj rad, a siguran sam da će mi okruženje to i uzvratiti“. Što se tiče skorijih planova, s Akademskim zborom Promusica počinje s pripremama za otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara početkom srpnja. Također, u planu je i opera „Telefon“ na otvorenom, čime će približiti formu opere publici. Opera je moderna, obrađuje temu mladih i korištenja mobilnih telefona čak i kod prosidbe...

Što se tiče odnosa medija, umjetnika i umjetnosti, Milošević kaže da mediji u Hercegovini zaista poprate svaki koncert, ali ipak, mjesta se više daje nekoj drugoj „umjetnosti“.

Filip Milošević dirigent

"Danas mi se čini, da mediji odmah izvijeste o nekom koncertu turbo-folk pjevača koji je napunio dvoranu u nekom gradu, prodao sve ulaznice.. A o uspjesima naše djece, mladih talenata, ili o nekom lijepom koncertu piše se malo rjeđe... Mislim da bi im jedna vijest o njihovim uspjesima puno značila i bila motivacija za daljni napredak“, objasnio je Milošević.

Za kraj, poželio je da ovim putem pošalje poruku svim mladim umjetnicima, ali i našim čitateljima.

"Mladim glazbenicima bih poručio da ustraju u svojim željama i planovima, da budu uporni. Naići će na prepreke koje će ih uzdrmati, ali ljubav prema glazbi i usmjerenost ka cilju daju snage da se prepreke savladaju. Nemojte dopustiti da vas drugi pokolebaju u vašim željama za ovom profesijom. U našoj profesiji, mi smo spojili zvanje i hobi, i onda je to pun pogodak! Veseliš se svakom danu kada ideš na posao! I ono još važnije, čitateljima bih poručio da nas prate, da nam dođu na koncerte, da im bar na jednu večer uljepšamo svakodnevicu“, zaključio je Milošević.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.