MOSTARSKI BAZEN Glavni projekt završen, uočene brojne nepravilnosti u raspisivanju javnog natječaja

Lokacija bazena u Mostaru Novalić Kordić
hercegovina.info

Iako se na lokalitetu budućeg olimpijskog bazena u Mostaru, u Južnom Logoru, već mjesecima ne događa ništa, osim što buja vegetacija, ipak, kako saznaje Avaz, stvari se u administrativno-tehničkom smislu miču s mrtve točke.

Tako je glavni projekt povjeren „AAA group“, kao prvorangiranim na natječaju za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje kompleksa „Olimpijski bazen u Mostaru“ završen i poslan na vrijeme. Potvrdio je to Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju kulturno -sportskog centra u Mostaru u čijoj nadležnosti je projekt izgradnje bazena.

Dobili glavni projekt

- Do 1. lipnja, do kada je bio rok, dobili smo glavni projekt i ono što sada slijedi, prema proceduri, jeste njegova revizija - rekao je Prašo.

Otkrio je da je, također, raspisan javni natječaj za izvođenje radova na prvoj fazi olimpijskog bazena u vrijednosti od 14.957.264,96 KM bez PDV-a.

Ipak, portal Fokus.ba piše kako je ugovorni organ, odnosno Direkcija, u samom startu prekršila član 17. Zakona o javnim nabavkama, jer na službenom Portalu javnih nabavki nije objavila planske dokumente za ovu godinu, zbog čega može prekršajno odgovarati.

Bez konkurencije među ponuđačima

Drugo, iako se navedeni građevinski radovi na dugoočekivanom bazenu u Mostaru sastoje od više različitih faza i vrsta poslova, Direkcija nabavku nije podijelila na lotove čime bi potaknula konkurentnost među ponuđačima i otvorila mogućnost uštede sredstava.

U okviru prve faze radova trebao bi biti izgrađen glavni objekt bazena. Također, ova faza se sastoji i od izgradnje dijela radova hotela koji su funkcionalno dio bazena, kao i izgradnje samih konstrukcija bazena unutar zgrade glavnog objekta, pokrivanje objekta i zatvaranje objekta fasadom.

U Zakonu se navodi da osnovna svrha podjele predmeta na lotove leži u činjenici da se malim i srednjim poduzećima olakša sudjelovanje u postupcima javnih nabavki, kao i da se malim i srednjim poduzećima omogući lakši pristup tržištu javnih nabavki. Direkcija za izgradnju Kulturno-sportskog centra u Mostaru nije im pružila tu priliku.

Maksimalni rok izvođenja radova je 24 mjeseca, a minimalni 18 mjeseci. Zanimljivo je da će ponuda u kojoj je iskazan najkraći rok izvođenja radova dobiti maksimalni broj bodova.

Bodovanje roka

Procijenjena vrijednost ove prve faze izgradnje bazena, bez uključenog PDV-a, je 14.957.264,96 KM. Kriterij za dodjelu ugovora je ekonomski najpovoljnija ponuda, s tim da cijena igra ulogu 90 posto, a rok izvođenja radova čak 10 posto.

– Ovakvo bodovanje roka isporuke može da znači da će neko ponuditi maksimalnu vrijednost ponude, ali možda nerealno kratak rok i dobiti posao, dok će onaj koji je ponudio nešto nižu vrijednost ponuda i realan rok izgubiti – kaže urednik portala Pratimo tendere Slobodan Golubović.

S druge strane, izmještanje objekata na samoj lokaciji ne ide planiranom dinamikom. Trenutno se radi o dva objekta, koji moraju biti uklonjeni za nesmetano izvođenje radova na prvoj fazi, a jedan od njih je trafo-stanica.

Inače, na cjelokupnom prostoru budućeg bazena prema dosadašnjim informacijama planirano je uklanjanje najmanje 10 objekata.

Više od 20 milijuna KM

Prema dosadašnjim izračunima, projekt izgradnje bazena bi trebao koštati 20 milijuna maraka. Međutim, sve je izglednije da će taj iznos biti premašen. Prošle godine je u federalnom proračunu osigurano osam miljuna KM, a isti iznos Vlada FBiH je izdvojila početkom ožujka.

Podsjetimo, bivši federalni premijer Fadil Novalić je lani u kolovozu uz bager na lokalitetu najavio početak radova.