MOSTARSKE ULICE Je li vrijeme da izbacimo Tita i Lorkovića, a ubacimo Sliškovića, Andrića, Loosu, Ulicu platana?

Ulice u Mostaru
Ilustracija/hercegovina.info

Nogometaš Nemanja Bilbija ni kriv ni dužan u Mostaru oživio je tematiku naziva mostarskih ulica. Gradsko vijeće u programu rada ima nazive mostarskih ulica, a kada će taj dio doći na red - ne znamo, isto kao što prije prve sjednice na tu temu nećemo imati jasna stajališta stranaka koje participiraju u Vijeću na ovu temu. Međutim, o ovoj temi se opet priča.

Ulice su često način da se politički poentira u Mostaru, pa je izvjesno da će se ovaj problem još izvjesno vrijeme vući u medijskom prostoru, osobito u susret kampanjama.  Upitno je jesmo li mi u Mostaru u 2022. zreli da iz mostarskih ulica izbacimo dužnosnike komunističkih, fašističkih i drugih diktatorskih režima, osobito kada svjedočimo novom ratu u Europi. 

Sarajevski mediji vole u svojim prilozima navoditi ustaške ulice u Mostaru, no u 2022., vrijeme je da s mostarskih ulica izbacimo i Tita, i jasno kažemo da nema mjesta za nazive ulica u Mostaru po osobama koje simboliziraju režime od kojih smo trpjeli.
   
Jesmo li zreli da u mostarske ulice ubacimo one koji su to zaslužili, recimo Ivu Andrića? Kad želimo reći najljepše o Mostaru služimo se njegovim opisom. Jesmo li zreli da jednu ulicu nazovemo po živućim legendama, primjerice Baki Sliškoviću?
Jesmo li spremni jednu ulicu nazvati po Miroslavu Loosi, graditelju, arhitekti puno objekata u Mostaru, Milošu Komadini, također arhitektu puno zdanja pa i samog Rondoa, koji su gradili Mostar kakav pamtimo prije urbicida. 
Jesmo li još na razinama gdje se bavimo pločom, koja nije nikakav službeni naziv ulice, nego je na razini grafita?

Prva mostarska partija nedavno je reagirala na ploču postavljenu u znak zahvalnosti Nemanji Bilbiji, u Mostar je na crveni tepih svečano vraćena problematika naziva mostarskih ulica. 
HRS je odmah odgovorio Adeli Gosto da je sporna i ploča postavljena Mithadu Hujduru Hujki. Inspekcija se mudro oglasila nenadležnom i rekla da neće izaći na teren. 

Jesmo li još na razini partija koje privatiziraju simbol Mostara, uz koji smo svi odrasli, i koji je podjednako naš, partija koje određuju da se Bilbija ne može provozati čamcem ispod Starog mosta, da je Stanivuković u Mostaru nepoželjan, a koje skaču počasni skok Ani Brnabić.

Čiji su mostarski mostovi i ulice, jesu li naši ili vaši ili podjednako svačiji, a u međuvremenu ničiji?

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.