VIDEO  Mostarska sutkinja o bivšoj predsjednici suda: Prijetila mi je i zaključavala me

Mostarska sutkinja o bivšoj predsjednici suda: Prijetila mi je i zaključavala me
Screenshot

Prva sutkinja koja javno otkriva šta se zaista događa na Sudu, u uredima, na hodnicima: "Predsjednica Suda Bošnjak me zaključavala, ucjenjivala, prijetila, naređivala, htjela da donosim nezakonite presude naprimjer: 108 milijuna maraka dvije firme – giganata!

Toliko je navaljivala da mi je otimala tipkovnicu mog kompjutera! Ne dam tipkovnicu! Nisam joj dala svoju tipkovnicu! Dobila sam autoimunu bolest od stresa, ali i dalje ne dam svoju tipkovnicu". 

"Bivša predsjednica Općinskog suda u Mostaru Divna Bošnjak je vršila pritisak na mene i to na način da je i prije nego je postala predsjednica davala eksplicitne naredbe kako treba određeni spisi da se rade. Tu je bilo spisa gdje je glavnica bila i više od 100 milijuna KM", prenosi Face televizija riječi Nine Ratkušića.

Sadržaj se učitava...

"Razlika između mene i ostalih kolega koji su isto trpili, a bili hrabri u disciplinskom postupku protiv mene koji je isto nedvojbeno montiran, govorili o predmetima i pritisku, riječ je o četvero sudaca! Nije pokrenut krivični postupak, iako je morao biti!

Zovnu vas na telefon, siđete u ured predsjednika i uvijek ste jedan na jedan, da vam se zadatak da iznesete neki spis i kaže vam se: to ćeš uraditi tako i tako! Jasno vam se pojasni šta će vam se dogoditi ako to ne uradite! Na telefon mi je rekla: 'dolazi ili te neće biti!' Uvijek sam odbijala te naredbe i sačinjavala službene bilješke! Kada je eskaliralo, obraćala sam se VSTV-u, svakom članu pojedinačno, nikada nisam dobila odgovor! Nakon svega toga, dobila sam disciplinski postupak.

Sudeći po strankama po kojima je urgirala, to nije samo VSTV, već su tu i političke želje! Prijetila mi je disciplinskom komisijom! Kažnjena sam sa šest mjeseci s 25% smanjenja plaće za neprilično ponašanje u Sudu. Kažnjena sam zato što sam joj se oduprla. U sređenom sustavu bih bila nagrađena, a ja sam kažnjena. Nije to samo rezervirano za Divnu Bošnjak, i za sadašnjeg v.d. predsjednika Bajru Avdića je", navodi Ratkušić.

"Kada se davala sudijska ocjena, tada sam na subjektivnom dojmu od njih dobila tri nule, a s tim da je sadašnji v.d. tada elaborirao moj magisterij i doktorat kao dodatnu edukaciju i smanjio mi ocjenu! Ona je nagrađena. Smijenjena pred kraj mandata! Nju je prijavio Salko Demić, zbog nepotizma. Pola pisarne je njena obitelj. Nagrađena je, trenutno je na poziciji suca.

Izvod iz registra gospodarskih društava: osnivač je s udjelom od 680.000 KM, to se nigdje ne spominje! Moj kolega Vladislav Lukić je htio izbrisati podatke iz CMS-a. Da je on to uradio, ja bih bila krivično odgovorna. Nekim kolegama je to odgovaralo. Nisam imala ni asistenta, oduzet mi je. Ima onih koji su iz straha šutjeli, taj strah nije bez uporišta.

Mog asistenta, šestero ljudi i mene je zaključala u ured bez ročišta i prisilila da se ja dogovaram s njim! S njom sam se fizički otimala za tipkovnicu. Od mene je tražila toliko nezakonitu stvar, da bi nakon dvije godine me pozvala i rekla za ovog drugog; hajde da ga spasimo! Ja sam oboljela od autoimune bolesti, ali i dalje ne dam svoju tipkovnicu.

Bilo je momenata kad mi nije bilo sasvim svejedno izaći iz kuće. Sretala me je na hodniku i pitala gdje su mi djeca, govorila je da idem kući i da ih čuvam, to je prijetnja. Nisam posustala. Smjena Tegeltije i Divne je kap u moru. Nitko nije smijenio Tegeltiju, sam je dao ostavku.

Optužena sam da sam psovala i vrijeđala nju, a na snimku se vidim samo ja. U njenu korist je svjedočio tehnički tajnik i njen tajnik tada, lažno svjedoče! Kada se dogodi jedna kritična masa tada će se dogoditi reforma pravosuđa", kazala je Ratkušić za Face tv.