FOTO  MOSTARSKA BISKUPIJA Umjetnine višemilijunske vrijednosti po prvi put se predstavljaju javnosti

Biskupija Mostar izložba
Hercegovina.info

Umjetničko blago Mostarsko-duvanjske biskupije, brižno prikupljano više od pola stoljeća, sutra navečer će, na prigodnoj svečanosti u prekrasnom arhitektonskom zdanju Biskupijskoga centra u Mostaru, s početkom u 19:30 sati, prvi put biti predano građanima Mostara i Bosne i Hercegovine. Radi se o uistinu o jednoj od najznačajnijih umjetničkih galerija, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u ovom dijelu Europe, čiji najveći dio djela, višemilijunske vrijednosti, javnost još nije imala priliku vidjeti.

"Izložbeni postav umjetničke i povijesne zbirke Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije pod nazivom 'Biskupijsko umjetničko blago', prvi put u svom i za to namijenjenu prostoru, događaj je od neprocjenjive vrijednosti – zorno svjedočanstvo i jamstvo vrhunskih dosega duha ovoga podneblja", kazao je kustos Anton Šarac, koji  je zajedno s povjesničarkom umjetnosti dr.sc. Danijelom Ucović, autor izložbenog postava. 

O tome kako je nastala ova zbirka, kazao je da je zapravo sva djela suvremene umjetnosti - slikarstva, kiparstva i grafike, kroz prijateljske odnose s umjetnicima, ponajprije profesorima sarajevske i zagrebačke akademije, ali i tolikim vrhunskim umjetnicima 20. stoljeća, pola stoljeća prikupljao vlč. dr. Vjeko Božo Jarak, koje je ostavio Biskupiji u Mostaru, a njega potom naslijedio don Ante Luburić.

Među njima su, dodao je, veličanstveni prizori predjela Dalmatinske zagore u nadvremenskim djelima Frane Šimunovića, prepoznatljiv intenzitet boja Ede Murtića, likovni opus Slavka Šohaja, vrijedan svakoga divljenja, kao i djela Ive Dulčića koji je kroz tri desetljeća stvaranja izgradio prepoznatljiv osobni univerzum širokoga raspona, iskazujući ljepotu vizualnih doživljaja. 

Posebne pozornosti svakoga gledatelja jesu, među 137 izloženih djela, od kojih 32 skulpture u kamenu, bronci, terakoti ili drvu, djela velikana naše umjetnosti Ivana Meštrovića i Antuna Augustinčića, potom Omera Mujadžića, Zlatka Šulentića, Vasilija Jordana, Ksenije Kantoci, Gabrijela Jurkića, Frane Kršinića, Nedeljka Gvozdenovića, Mice Todorović, Zlatka Kesera, Mersada Berbera i brojnih drugih.

Posjetom Biskupijskom centru, uoči sutrašnjeg svečanog otvaranja, imali smo prigodu prvi vidjeti što se sve krije iza zidina ovoga modernog, ali uistinu prekrasnog zdanja koje je projektirao akademik Zlatko Ugljen. Naime, osim djela suvremene umjetnosti, izložbeni postav čine i arheološka zbirka te zbirka ikona kretske, kretsko-venecijanske, italo-kretske i ruske škole, kao i zbirka liturgijskoga ruha, posuđa i starih knjiga.

Također, javnosti će sutra navečer biti prikazana i dokumentarno-povijesna izložba 'Mostar – biskupski grad i njegova katedrala'. Radi se o izložbi projekata i maketa svih katedrala koja su, od kraja 19. do kraja 20. stoljeća trebale biti građene u gradu Mostaru – od Rondoa do Balinovca, među kojima i nikad izgrađena katedrala pod mostovima.

U glazbenom dijelu programa nastupit će članovi Simfonijskoga orkestra Mostar, a ulaz za sve građane sutra navečer je slobodan.