MOSTARCIMA 21 GODINA ZATVORA Kordić i Kvesić krivi jer su kao službene osobe iznuđivali novac od stranih državljana

Boris Kordić Josip Kvesić

Sud Bosne i Hercegovine donio je jučer drugostupanjsku presudu kojom su Boris Kordić i Josip Kvesić proglašeni krivima što su kao službene osobe Službe za poslove sa strancima BiH počinili kaznena djela organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja i iznudom. 

Boris Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima Mostar, dok je Josip Kvesić bio inspektor u ovoj Službi.

Sud je prvooptuženom Borisu Kordiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci, a istom presudom Sud je drugooptuženom Josipu Kvesiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina i šest mjeseci.

Nadalje, od optuženih Borisa Kordića i Josipa Kvesića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem kaznenog djela u iznosu od 60.000 KM, koji iznos su dužni solidarno uplatiti u korist proračuna Bosne i Hercegovine.

Sud je nakon izricanja drugostupanjske presude donio rješenje kojim se prema optuženim Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću produžavaju mjere zabrane putovanja i mjera privremenog oduzimanja putnih isprava uz zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabrana korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice BiH. Ove mjere će prema optuženima trajati do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić su proglašeni krivim što su kao službene osobe u institucijama BiH, u razdoblju od listopada 2012. do ožujka 2014. godine, u sastavu grupe za organizirani kriminal, koristeći svoje službene položaje i ovlaštenja, iznuđivali novac od pojedinih stranih državljana.

To su činili na način da su donosili nezakonite službene akte i poduzimali nezakonite službene radnje, sve kako bi prisilili strane državljane koji borave na području Bosne i Hercegovine, predstavništva stranih nevladinih organizacija registriranih na području Bosne i Hercegovine i druge pravne osobe kojima upravljaju strani državljani na području Bosne i Hercegovine da poduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine, priopćili su iz Suda BiH.

Prvostupanjskom presudom Kordić je bio osuđen na 14, a Kvesić na 10 godina zatvora.