MOSTARCI OGORČENI PONAŠANJEM "Kamion autoškole svako malo dođe i u naselju nam istovari kruti otpad iz drugih naselja"

Kruti otpad Panjevina

Čitatelji iz mostarskog naselja 'Panjevina' žale se da kontinuirano dobivaju 'gratis' kruti otpad u svom naselju i to, kako navode, sve istovara stari kamion autoškole kojeg je moguće vidjeti po gradu.

"Ovo se događa često, prvo smo mislili da su u pitanju neki radovi u naselju i da će onaj tko radi to uredno sanirati ili pozvati nekoga da odveze kruti otpad. Kasnije se sve češće ponavljalo i ispostavilo da se da naše naselje postaje ilegalna deponija koju nitko ne može kontrolirati, a odgovorne kazniti", kazao je čitatelj za hercegovina.info.

Kruti otpad Panjevina

Kontaktirana autoškola, ali i inspekcija

"Zvali smo i autoškolu čiji smo kamion vidjeli u naselju da istovara kruti otpad. Na neki način su nam potvrdili da se radi o njihovom starom kamionu jer ima znak 'obuka' na kabini. Pri pozivu su bili neljubazni, a prijavili smo ih i nadležnoj inspekciji", tvrde stanovnici Panjevine.

Što kaže inspekcija?

"Kruti otpad se iskrcava svugdje svakodnevno, a najčešće u popodnevnim i noćnim satima. Vrlo teško je uhvatiti nesavjesne pojedince ili tvrtke koje to rade. Puno bi nam pomoglo da građani mogu slikati vozilo i registarske tablice osoba u trenutku dok istovaraju otpad.

Komunalna preduzeća redovno uklanjanju taj otpad sa javnih površina grada, puno češće nego što je propisano Odlukom o komunalnom redu. Što se tiče konkretnog slučaja, komunalni redari izaći će na lice mjesta, a također slijedom prijave bit će upućeni u sjedište navedene tvrtke u provjeru navoda. Komnalna inspekcija će dobiti nalog da donese Rješenje za izvanredno čišćenje predmetnog lokaliteta", kazali su za hercegovina.info iz Inspekcije.

Kruti otpad Panjevina

Problematika odvoza krutog otpada

Mostar, kao i druge sredine u državi, godinama muku muče s odvozom krutog otpada koji je uglavnom nevsjesnim odlaganjem početak ilegalne deponije. Na raznim dijelovima grada se može uočiti nepropisno odložen otpad, ali za to i nema potrebe ukoliko ne iskorištavate javna poduzeća pa se ilegalno bavite prijevozom takvog otpada iz domaćinstava.

Naime, JP Parkovi vrše odvoz miješanog komunalnog otpada (kruti) u ranim jutarnjim satima, a na građane su više puta apelirali da ta vrsta otpada baca u večernjim satima kako bi grad tijekom dana bio čist. Uz to, odvoz krutog otpada je potpuno besplatan i moguće ga je vršiti uz prethodno dogovoreni termin.

Kruti otpad Panjevina

Što kruti otpad nije, a što jest...

Kućnim otpadom ne smatra se zemlja, otpaci od građevinskog materijala, smeće od tavanskog i podrumskih prostorija, kao i drugi krupni otpad nastao iz procesa industrijske, zanatske, građevinske, poljoprivredne djelatnosti i slično. U pravilniku stoji da se krupnim otpadom smatraju čvrsti otpaci koji nastaju u stanovima, zajedničkim stambenim i poslovnim prostorijama koji se ne smatraju kućnim otpadom iz prethodnog stava a to su: kućanski aparati, pokućstvo, sanitarni uređaji, kartonska ambalaža,olupine vozila i slično.

Inače, prema odluci mostarskog Gradskog vijeća iz listopada 2012. godine, stoji kako je ”zabranjeno bilo kakvo oštećivanje posuda za otpatke, kao i deponiranje kućnog i druge vrste otpada uz iste”, kako se odlukom ”zabranjuje odlaganje građevinskog otpada u posude za komunalni otpad ili pored istih” te ”bilo kakvo oštećivanje posuda za otpatke, ulijevanje tekućina, pepela, žeravice, životinjskih ostataka, namještaja, glomazne ambalaže i sl…”.

Kruti otpad Panjevina

Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 maraka propisano je da budu kažnjeni oni građani koji ne budu na propisan način vršili odlaganje krutog otpada.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.