MOSTARCI OGORČENI DODJELOM KUĆICA "Cijene su dosezale i do 6 tisuća maraka, žalosno da je novac jedini kriterij"

press povodom doceka nove godine i kucice u setalistu Mostar
Hercegovina.info

Grad Mostar jučer je objavio dobitnike adventskih kućica za ovogodišnju manifestaciju 'Advent 2023'. Preko 30 prijavljenih ostvarilo je pravo na kućice koje su podijeljene u 3 zone ove godine (ovisno o lokaciji), a ono što je ove godine posebno privuklo pažnju je selekcija prijavljenih - licitacijom. Nije trebalo ni dugo čekati da se ogorčeni čitatelji počnu javljati kako bi ukazali na ovakav izbor.

Novac kao jedini kriterij

"U javnoj objavi odmah smo uvidjeli kriterij po kojem se kućica dobivala na temelju 'najvećeg ponuditelja'. Ne bi tu ništa sporno bilo da se Advent organizira prve godine, ali ovo je već dugogodišnji događaj i nije nam jasno kako je ovaj kriterij bio nit-vodilja, uzmemo li u obzir da se za kućicu moralo opisati što će se nuditi. Kad nešto organiziramo, uvijek se trudimo da iz događaja u događaj napredujemo, pa zar i naš Advent ne bi trebao tako funkcionirati. Uzmemo li u obzir da svake godine postoji povjerenstvo koje prati rad Adventa i sve bilježi i vodi, ostaje nejasno zašto onda do idućeg Adventa ne napravi neki bolji kriterij. Ako je neka kućica radila uredno i imala dobru ponudu zašto je ne nagraditi i ponuditi da i iduće godine ima prednost nad ostalim, a ne svrstavati je u isti koš sa novim. Kako se mogla prihvatiti najveća ponuda, bez ikakve poslušane/prezentirane ideje? Pa dolazimo do pozicije da će se ove godine na svakoj kućici možda naći isti proizvodi samo različitih cijena", pišu nam čitatelji koji su ranijih godina zadovoljno sudjelovali na manifestaciji mostarskog Adventa.

Pojedine kućice dosezale cijenu i do 6 tisuća maraka?

"Tražeći po internetu nigdje nismo našli ovogodišnji adventski program, a Advent samo što nije počeo, što je jako neozbiljno s obzirom da se već godinama organizira. Dolazimo do dočeka Nove godine, gdje je najavljen dolazak i nastup Željka Joksimovića iza kazališta. Za medije se odmah razbacivalo brojkama i rekordima pa se najavljivalo 100.000 ljudi. Par dana poslije izlaze informacije da se ipak doček neće održati iza kazališta već na Rondou. Ne bi se iznenadili da i Rondo propadne. I tu dolazi do nemara i neozbiljnosti gradskih organa. Lokacijom prošlogodišnjeg Adventa smo uvidjeli da Mostar može i mora više, Advent se proširio na park i šetnicu. Pomislili smo da je to prekretnica koja će podići i proširiti Advent na više lokacija. Ali naš Advent ove godine umjesto da napreduje vraća se na 2021. godinu. Iz godine u godinu najam kućica raste sve više i više, a ostalo sve ostaje u enigmi do samoga kraja. Ove godine pojedine kućice su dosezale cijenu do 6000 maraka. Pitanje je dokle će sve ovo ići i ima li grad snage i volje da se uzdigne iz ovog kruga, jer ako se nastavi ovako neminovno je da će doći do kolapsa manifestacije Adventa", navode nam mostarski ugostitelji koji nisu dobili kućicu i tvrde da je Gradu jedino bitno da će od kućica uprihoditi minimalno 72 tisuće maraka.

press povodom doceka nove godine i kucice u setalistu Mostar

Kako je Zagreb riješio najam kućica?

Sve lokacije dodjeljuju se na temelju najbolje ocijenjenog cjelokupnog programa manifestacije, sukladno kriterijima propisanim u javnom natječaju, među kojima najviše bodova nosi kreativnost i inovativnost. Bodovi se, između ostalog, također dodjeljuju za raznolikost programa za različite dobne skupine, financijsku održivost te primjenu ekoloških rješenja.

Ponuditelji moraju položiti jamstvo za ozbiljnost ponude, a iznos navedenog kreće se od 1.656 eura (Trg Ane Rukavine, gradska četvrt Novi Zagreb - zapad) do 3.687 eura (Kvaternikov trg). Dakle, u Zagrebu je cijena određena fiksno ovisno o atraktivnosti lokacije.

press povodom doceka nove godine i kucice u setalistu Mostar

Neum ima možda najpošteniji izbor za sve građane

U jedinom bh. gradu na moru može se zakupiti 8 drvenih kućica za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva, prodaje suvenira i rukotvorina. Pravo najma imaju sve pravne i fizičke osobe te neprofitne organizacije.

Početni iznos zakupnine po kućici iznosi 800 maraka, a izbor najbolje ponude temelji se na najvećem ponuđenom iznosu, najkvalitetnijoj/najatraktivnijoj ponudi te dosadašnjoj participaciji i referenci ponuditelja.

U Čapljini također ne odlučuje samo novac

Zainteresirani Čapljinci ove godine su se mogli prijaviti za adventske kućice čija je cijena 800 maraka kao i u susjednom Neumu, no kriterij odabira nije isključivo novac nego 50 posto ponude se gleda cijena, a 50 posto sadržaj potencijalne kućice.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.