Mostarci će uskoro osvanuti na novim adresama, poznato hoće li građani plaćati promjenu dokumenata

Prebivalište Boravište
Ilustracija/hercegovina.info

Gradsko vijeće Grada Mostara s 25 glasova vladajuće koalicije danas je usvojilo odluku o promjeni šest spornih naziva gradskih ulica. Glavno pitanje koje se javlja kod građana iz navedenih ulica nakon odluke je hoće li iz svoga džepa morati plaćati promjenu dokumenata i ostalu potrepnu papirologiju.

Netom poslije usvojene odluke za govornicom vijećnice pojavio se Marko Novak (HDZ), predsjednik Odbora za financije i poreznu politiku koji je otklonio strah građana naglasivši da građani neće morati ništa plaćati.

"Kao i obično u ovom Vijeću, gledao sam financijski aspekt ove odluke, odnosno hoće li građani snositi neko opterećenje izmjenom naziva ulica. Zaista, nema mjesta strahu, u smislu da treba mijenjati osobne ili vozačke karte. Također, našao sam u Zakonu o prebivalištu i boravištu da državljani nisu dužni promijeniti adresu stanovanja ukoliko je do toga došlo uslijed odluke lokalnih organa. U tom slučaju nadležni organ će upisati promjenu u evidenciju boravišta i prebivališta", kazao je u svom izlaganju te apelirao na nadležne stručne službe da ovu odluku dostave svim relevantnim institucijama poput CIPS-a, MUP-a, ali i javnim poduzećima koji šalju račune građanima kako bi se olakšala tranzicija promjene adresa.

HRS-ov Silvio Bubalo u replici se nadovezao kako građani neće morati ništa plaćati, ali da će to morati pravne osobe.

"Marka sam već privatno pitao i jučer smo razgovarali. Građani neće imati neki trošak, ali će pravne osobe imati trošak od 250-400 maraka zbog preregistracije. Tu možemo imati problema i bilo bi dobro o tome razmisliti", kazao je.

Povjerenstvo u sastavu Mario Kordić, Salem Marić, Velibor Milivojević, Zlatko Guzin i Vlatko Marinović odlučilo je na burnoj sjednici Gradskog vijeća da se Ulica Mile Budaka zamijeni Aleksom Šantićem, Vokića i Lorkovića Tinom Ujevićem, Rafaela Bobana fra Ljudevitom Lastom, Đure Spuževića Icom Voljevicom, Jure Francetića Humskskom ulicom, a tabornika Ivu Zelenike Ciglanom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.