MOSTARAC KLJUČO PRED SUDOM BiH Obrana traži oslobađajuću presudu za sudjelovanje na stranim ratištima

Tužiteljstvo i sud bih
BIRN

Obrana Vildana Ključe, optuženog za sudjelovanje na stranim ratištima, zatražila je u završnoj riječi oslobađajuću presudu, tvrdeći da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije uspjelo dokazati počinjenje djela koja mu se optužnicom stavljuju na teret.

Branitelj Senad Bilić je, iznoseći završnu riječ, kazao da Tužiteljstvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo de je Vildan Ključo počinio djela koja mu se stavljaju na teret.

Bilić je rekao da Tužiteljstvo optužuje njegovog branjenika da je postao pripadnik jedinice “Ahmed Asaf”, ali da nije pronašlo niti jedan materijalni dokaz za to. Ukazao je da je Tužiteljstvo tijekom postupka izmijenilo optužnicu i, umjesto za organiziranje terorističke grupe, Ključu optužilo za pridruživanje stranim paravojnim formacijama.

Branitelj je kazao da je, pripremajući dokaze Obrane, od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tražio da mu se potvrdi informacija o postojanju jedinice “Ahmed Asaf”, te je dodao da su ga iz Agencije uputili na Tužiteljstvo.

U završnoj riječi Obrana je kazala da je Tužiteljstvo tijekom suđenja pozvalo 12 svjedoka koji su bili podijeljeni u tri skupine. U prvu skupinu, rekao je Bilić, Tužiteljstvo je dovelo one osobe koje su skupa sa optuženim otišli u Tursku, odnosno Siriju. Branitelj je kazao da jedino jedan svjedok među njima spominje skupinu “Ahmed Asaf”.

Bilić je izjavio da u drugu grupu svjedoka Tužiteljstva spadaju povratnici sa sirijskog ratišta, a da treću grupu čine svjedoci po “čuvenju”. Naveo je da nitko od svjedoka nije potvrdio da je vidio optuženog da nosi oružje, te da je većina svjedoka u iskazima rekla da su čuli da je optuženi bio na sirijskom ratištu. Jedan od svjedoka, koji je bio povratnik sa ratišta, u iskazu je spomenuo da optuženog osobno ne poznaje, te da je čuo da su ga uhitili pripadnici druge terorističke organizacije na sirijskom ratištu, kazao je Bilić.

Obrana optuženog je rekla da je odbijanje nagodbe s Tužiteljstvom postalo otežavajuća okolnost za optuženog. Branitelj je objasnio da je Tužiteljstvo zatražilo pet godina zatvora nakon što je Ključo odbio da prihvati raniju nagodbu. Branitelj je kao olakšavajuću okolnost naveo da njegov branjenik nikada ranije nije osuđivan. Zatražio je oslobađajuću presudu za optuženog jer Tužiteljstvo nije dokazalo nijedan dokaz, prenosi Detektor.

Ključo je, prema prvobitnoj optužnici, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asaf” na teritoriju koju je kontrolirao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom. Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.

Ranije ovog mjeseca Tužiteljstvo je u završnoj riječi zatražilo kaznu zatvora od pet godina i produženje pritvora Ključi, uz obrazloženje da nije surađivao s pravosudnim institucijama.

Vijeće će presudu objaviti 28. svibnja.