FOTO  Mostar se pridružio obilježavanju Dana bijelih traka

Mostar se pridružio obilježavanju Dana bijelih traka
Hercegovina.info

U znak sjećanja na progon i ubojstvo 3.176 građana Prijedora i okoline, nekoliko organizacija predvođenih predstavnikom roditelja ubijene djece Prijedora Fikretom Bačićem, danas su obilježili 'Dan bijelih traka'.

Vezivanjem bijelih traka građanima i bacanjem cvijeća sa Starog mosta u Neretvu u nedjelju je u Mostaru obilježen Dan bijelih traka. Aktivisti mostarske SDA na više lokacija u Mostaru na simboličan su se način prisjetili progona i stradanja 3.176 građana Prijedora i okoline.

"Danas smo ovdje da obilježimo Dan bijelih traka i prisjetimo se stradanja u Prijedoru 1992. godine. Tu smo da se sjetimo svih žrtava i da pošaljemo poruku kako se ovakve stvari ne smiju nikada više ponoviti", kazao je predsjednik Asocijacije mladih SDA Mostar Harun Kurtović, prenosi Fena.

Iako svake godine obilježavanju prisustvuje nekoliko tisuća članova obitelji i prijatelja ubijenih te građana, Bačić je potvrdio za Fenu da im je zbog pandemije odobreno okupljanje do 50 osoba.

Istaknuo je da će u Prijedoru obilježavanju prisustvovati predstavnici organizacija 'Kvart', 'Jer me se tiče', 'Oštra nula' te još nekoliko prijateljskih organizacija, a obilježavanje 'Dana bijelih traka' najavljeno u Sarajevu, Kaknju, Tuzli, Mostaru, u Zagrebu te u Nizozemskoj, Švedskoj, Norveškoj i Francuskoj.

Bačić naglašava da će samo obilježavanje biti simbolično kao i svake godine, mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća za 102 ubijene djece iz Prijedora, ali da je poruka koju žele poslati vrlo snažna, a to je ukazati svim institucijama, domaćim i međunarodnim, da vlasti Republike Srpske još uvijek diskriminiraju povratnike te da oni nemaju ista prava kao i građani srpske nacionalnosti.

Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša Mirsad Duratović podsjetio je da su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru 31. svibnja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

"Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice", glasio je poziv na radiju.

Prema službenim informacijama iz udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bila zatočena u logorima u okolini Prijedora. Istraživačko - dokumentacijski centar iz Sarajeva navodi da je od 1991. do 1995. u direktnim vojnim akcijama ubijeno ili nestalo 5.209 građana Prijedora, od toga 4.093 Bošnjaka, 898 Srba te 182 Hrvata.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.