MOSTAR Prvi jači vjetar oštetio tek napravljenu zgradu, pitali smo tko će platiti obnovu i kad će biti useljenje?

Bafo naselje nova zgrada oštećenje
Hercegovina.info

Prije desetak dana (23. lipnja) kroz područje Mostara i dio Hercegovine protutnjalo je nevrijeme koje je na pojedinim objektima pričinilo materijalnu štetu. Jedan od takvih je i tek izgrađena, a još neuseljena višekatnica u Bafo naselju na sjevernom ulazu u Mostar.

Jak vjetar je uništio krovnu konstrukciju, a dio iste je pao okolo zgrade, te na lokalnu prometnicu. Srećom, ozlijeđenih nije bilo.

Tim povodom uputili smo dopis ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH koje implementira projekt CEB II 'Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja' u Mostaru.

U odgovoru ministarstva se navodi: "Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH obaviješteno je od strane izvođača radova GTR d.o.o. Mostar o nastaloj šteti na krovnoj konstrukciji objekta i načinu sanacije štete.

Nisu evidentirana druga oštećenja na objektu. Izvođač radova je obavijestio nadležnu policijsku upravu koja je sačinila zapisnik o nastaloj šteti. Izvođač radova je odmah pristupio izvođenju radova na sanaciji štete, a u tijeku su završni radovi na sanaciji, postavljanje okapnica i limenih opšava.

Bafo naselje nova zgrada oštećenje

Pričinjena materijalna šteta bit će naknadno utvrđena, nakon što izvođač radova završi radove na otklanjanju nastale štete".

Na upit hoće li i kada biti sanirano oštećenje, te tko će platiti sanaciju tek napravljene zgrade, iz ministarstva su odgovorili: "Radovi na izgradnji višestambenog objekta sa 24 stambene jedinice su završeni, ali još uvijek nije izvršena primopredaja radova Gradu Mostaru koji je vlasnik objekta.

Shodno navedenom, objekt se još uvijek vodi kao gradilište do završetka tehničkog pregleda izvedenih radova. Sva oštećenja i evidentirane nedostatke, izvođač radova je u obavezi da sanira o svom trošku.

Također, nakon izvršenog konačnog obračuna i primopredaje radova, izvođač radova je u obavezi dostaviti garanciju za kvalitet izvedenih radova, te je u garantnom razdoblju dužan otkloniti sve evidentirane nedostatke na objektu".

Upitali smo i kada se očekuje useljenje u navedenu zgradu, a u odgovoru piše: "Useljenje u novoizgrađene stambene jedinice očekuje se po okončanju tehničkog pregleda izvedenih radova, izdavanja upotrebne dozvole i primopredaje objekta vlasniku, Gradu Mostaru.

Korisnici će biti stambeno zbrinuti u novoizgrađenim zgradama po modelu neprofitno - socijalnog stanovanja. Korisnici će dobiti stambenu jedinicu na trajno korištenje, dok ispunjavaju uvjete pod kojim su smješteni. O službenom datumu useljenja korisnika, ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH u suradnji sa Gradom Mostarom će blagovremeno obavijestiti javnost".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.