MOSTAR NIŠTA NE ULAŽE U ŽIVOT Godinama nula, kako mladim obiteljima, tako i novorođenčadi

Mostar potpora mladima
Ilustracija / hercegovina.info

Kako više razine vlasti još uvijek nisu adekvatno odgovorile na problematiku mladih obitelji, niti ih valjano podupiru kada se osamostaljuju, ili kada šire obitelj, zanimalo nas je što lokalne zajednice poduzimaju po tom pitanju u sklopu svojih mogućnosti. Nakon što nam lagano pristižu odgovori iz gradova i općina u HNŽ-u, nameće se po stoti puta zaključak da je u gradu na Neretvi najgore. 

Pomoć za kupnju prve nekretnine u Mostaru ne postoji, pa bračni parovi nemaju nikakvu pomoć kada se žele stambeno zbrinuti. 

Prihod od poreza na kupnju prve nekretnine je prihod koji ide u proračun Grada, a oslobađanje od poreza na kupnju prve nekretnine za mlade obitelji isključivo je u nadležnosti viših razina vlasti, konkretno Županije”, smatraju u Gradu Mostaru.

Dalje navode da Grad Mostar u vrtićima, koji su u vlasništvu grada Mostara, s 50 posto subvencionira troškove boravka djece, no upitno je na što se konkretno misli. Cijena privatnog vrtića u Mostaru je 200-tinjak maraka, a gradskog također. Da je to točno, puna cijena vrtića bi iznosila 400-njak maraka, no zapravo je podjednaka privatnom vrtićkom smještaju. 

“Mladi mogu biti korisnici stipendija koje raspisuje Grad Mostar. Svima koji su u stanju socijalne potrebe, pa tako i mladim obiteljima, Grad subvencionira javni gradski prijevoz i vodoopskrbu. U proračunu Grada Mostara do 2020. godine nije bilo drugih olakšica za mlade obitelji”, navode iz Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara za hercegovina.info.

Mostarke majke bilježe nule, a potpore za novorođenčad nema. 

U susjednom Čitluku mladi koji počinju graditi kuću oslobođeni su, do 200 kvadrata, za građevinsku dozvolu, a podrška za novorođenčad iznosi od 200 (prvo dijete) do 1000 maraka(peto i više). U najjužnijem Ravnom roditelji imaju obilnu podršku. 

Tu, kako smo i pisali, novčana pomoć za svako prvo i drugo rođeno dijete isplaćuje se u visini od 1000 maraka, a sukladno odluci iz 2019. za svako treće rođeno dijete u obitelji u visini od 2.000 maraka, za svako četvrto rođeno dijete u obitelji u visini od 3.000 maraka, za svako peto rođeno dijete u obitelji u visini od 5.000 maraka, a za svako šesto rođeno dijete u obitelji u visini od 8.000 maraka. 

Grad Čapljina putem Javnog poziva za sufinanciranje prve stambene nekretnine za mlade i mlade obitelji na području grada Čapljine dodjeljuje 100,00 KM po četvornom metru na nekretnine do 75  kvadrata osobama do 35 godina starosti. Protekle godine ovu subvenciju ostvarilo je više od 100 mladih obitelji. 

I Općina Prozor-Rama će subvencionirati kupnju prve nekretnine, na način kao što to čini Čapljina. Općina će tako bračne parove podržati iznosom 100 maraka po kvadradu do 75 kvadrata, odnosno do 7500 maraka po obitelji.  Za novorođenčad izdvajaju 1000, 1500 i 2000 KM, ovisno koje je dijete po redu. 

Mostar koji bi kao središte županije trebao iskakati primjerom debelo kaska. Svjestan je toga i gradonačelnik Kordić, od kojeg se očekuje pomak.  U nedavnom intervjuu pitali smo ga zašto za razliku od Širokobriježanki, Čitlučanki ili Ramkinja majke iz Mostara ne dobivaju ni marke od grada. Najavio je da će se stvari po tom pitanju mijenjati.

 “To je nešto što sam i ja primjetio, da puno siromašnije i manje lokalne zajednice iznađu rješenje za priču oko socijalnih davanja u bilo kojoj kategoriji. Mostar je tu zakazao i nedovoljno se brine o tim skupinama, socijalno ugroženijim i ženama generalno. Tu ćemo sigurno imati više sluha”, kazao je za naš portal.  Problematika iseljavanja mladih obitelji tišti i grad na Neretvi. Preko 15 tisuća je nezaposlenih osoba, a socijalna davanja i pomaganja su nikakva.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.