Mostar je dobio još jedan mural posvećen poznatom znanstveniku

Einstein mural Mostar
Street arts festival

Udruga 'Rezon', službena platforma Street Arts Festivala Mostar uspješno je realizirala novi program 'Mostar Kultur Punkt' uz prijateljsku i partnersku podršku Goethe-Instituta u BiH, u okviru projekta IchBiH. 

Na četiri lokacije u gradu u okviru konceptualnih punktova odvijali su se različiti kulturni sadržaji s cijem unaprjeđenja urbane kulture, promocije njemačke kulture, osnaživanja lokalnih i BiH autora i edukacije mladih.   

Glavna aktivnost projekta 'Mural Punkt' donijela je novu vizualnu dinamiku u kvart Zagrebačke ulice. Mlade autorice Karla Ćosić i Iris Ivković uz podršku uličnog umjetnika Benjamina Čengića iz Sarajeva oslikale su mural s likom Alberta Einsteina i time dale doprinos lokalnoj sceni ulične umjetnosti i dokazale koliko dobar utjecaj ona može imati na sve građane i građanke.

"Odabrali smo Einsteina jer prenosi vrlo bitnu poruku, a to je da je vrijeme relativno. On je osoba karakterističnog i prepoznatljivog izgleda, što olakšava komunikaciju s prolaznicima i mještanima. Morat ćemo dati počast i njegovoj Milevi, za koju vjerujemo da je pridonijela puno više nego što je ikad prikazano u medijima, pa se nadamo da ćemo uskoro imati i tu priliku. Drago nam je što je publika svjesna i njene uloge i što reagiraju na jako pozitivan način čim ugledaju mural", rekle su umjetnice.

Einstein mural Mostar

Učenici i učenice Srednje škole likovnih umjetnosti 'Gabrijel Jurkić' na 'KulturStadt Punktu' su imali prilike da se bliže upoznaju sa uličnom umjetnošću i to prvo putem teorijskog predavanja renomirane umjetnice Jane Danilović. Nakon toga su s umjetnicom Majom Rubinić i njihovim profesorom Dariom Peharom radili na interpretaciji poznatih umjetničkih djela njemačkih umjetnika, koje će aplicirati u javnom prostoru.

S obzirom na to da elektronski zvuk privlači ljude različitih afiniteta i generacija, organiziran je i 'Musik Punkt' inspiriran berlinskom party kulturom. U Klubu 27 u MC 'Pavarotti' gostovali su DJ Tijana ILLMN iz Banja Luke i lokalni producent i DJ Ploggen. 

Graffiti Punkt organiziran je u OKC 'Abrašević' gdje je održana promocija monografije 'LACK – MadeinBosnia' koja sadrži grafiti radove Frenkie-a, jednog od pionira bosanskohercegovačke grafiti i hip-hop scene. Događaj je privukao mlade grafitere iz Mostara koji su imali priliku čuti mnogo zanimljivih priča i korisnih savjeta. 

"'Mostar Kultur Punkt' je omogućio da imamo kontinuitet našeg djelovanja i izvan okvira 'Street Arts Festivala', odgovorimo novim programskim izazovima te unaprjeđujemo kulturnu scenu koju gradimo već deset godina. Mnogo smo ponosni na ovaj projekat i zahvalni za podršku koja osnažuje našu misiju i vizije", ističu organizatori u svom priopćenju.