MOSTAR IS ON FIRE Kod Starog mosta danas izmjereno preko 40 stupnjeva, hitna pomoć ima pune ruke posla

Mostar,četereska,žega,e jes vruće,vruće
screenshot/facebook

Prije nekoliko dana najavljen je toplinski val, a meteorolozi su najavili da će se živa u termometru popeti blizu 40 stupnjeva.

Iz mostarskog Doma zdravlja liječnici su građanima savjetovali da izbjegavaju izlazak vani u najtoplijem dijelu dana. Napominju i da je izuzetno važno redovito se hidrirati i izbjegavati tešku hranu, kao i jesti što više voća i povrća.

Kad se izlazi van, napominju, važno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorom. Posebno je važno klimu prilagoditi sobnoj temperaturi, kako ne bi bila prevelika razlika između unutarnje i vanjske temperature.

U većem dijelu BiH upaljen je narančasti meteoalarm.

“Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe”, upozorili su iz FHMZ-a.

Lamija Leto, doktorica Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja "Stari grad" Mostar za N1 je potvrdila da su u ponedjeljak u Staroj gradskoj jezgri intervenirali zbog ženske osobe koja je uslijed velike vrućine izgubila svijest. "To je bio kolaps, gospođa je dobila vrtoglavicu, izgubila je svijest, jer šetala je gradom na visokoj temperaturi, ali nažalost isuviše su visoke temperature, povećana je razina vlage u zraku i ukoliko niste unijeli dovoljno tečnosti ili ukoliko niste unijeli hranu koja je prikladna za ovaj vremenski period onda dolazi do kolapsa", kazala je doktorica Leto. Istaknula je da se veliki broj pacijenata javlja sa simptomima trovanja hranom, jer su visoke temperature idealne za razvijanje bakterija u hrani koja nije adekvatno skladištena. Stoga je potrebno izbjegavati brzu hranu i konzumirati laganu, provjerenu hranu te unositi dovoljno tečnosti.