Most na koridoru Vc gradit će se sjeverno od Počitelja

Koridor Vc Podlugovi

Malo je tko očekivao da će se oko mosta na koridoru Vc kroz čapljinsku općinu podići toliko prašine, rasprava i stvoriti toliko nejasnoća i nervoze a da njegova izgradnja zapravo još nije ni počela. Još prije dvije godine odlučeno je da će se most graditi južno od Počitelja i naslanjati se na brdo iznad Dretelja i dalje ići ka Zvirovićima i samoj granici sa Hrvatskom na Bijači i Zvirićima. Izrađen je i idejni projekt, a gradnja mosta najavljena je za ovu 2012. godinu.

Piše: Frano Matić/Večernji list

Skupina mještana

No, kako stvari stoje od te gradnje za sada nema ništa jer se po trenutnim najavama i planovima most uopće neće graditi južno već sjeverno od Počitelja. Da stvar bude još gora o izmjeni ranijih planova oko izgradnje mosta kod Počitelja nije odlučila lokalna vlast u Čapljini već skupina mještana Počitelja koji su i prije dvije godine izrazili protivljenje južnoj opciji mosta jer bi on, kako se tada tvrdilo, ugrožavao povijesnu jezgru starog grada Počitelja. To je tada bio glavni razlog za rušenje te opcije mosta južno od Počitelja koji uopće ne bi ugrožavao sami Počitelj i njegove prirodne i turističke ljepote i vrijednosti. Naprotiv, planirana je bila i izgradnja vidikovca pokraj tog mosta sa kojeg bi se pružao prekrasan pogled na ovaj povijesni gradić. Ipak, federalna Vlada je nedavno prihvatila izmjenu ranijeg plana i time će most zaobići Počitelj tj. gradit će se sjeverno od ovog naselja a što je nekoliko milijuna KM skuplja opcija i uz sve to radovi će biti duži nego što bi to bilo sa gradnjom mosta južno od Počitelja. Upravo su te "igre bez granica" oko gradnje mosta kod Počitelja izazvale i brojne reakcije u Čapljini a posebno su ogorčeni u lokalnoj vlasti. To potvrđuje i općinski načelnik dr. Smiljan Vidić koji napominje kako je taj način odlučivanja i promjene planova zapravo čista lakrdija.

Odnos prema općini

"Najmanji je problem hoće li most ići južno ili sjeverno od Počitelja. To uvijek treba odlučiti struka pri čemu se naravno uvijek gleda i ekonomska isplativost. No, problem je taj odnos federalnih vlasti prema lokalnoj vlasti u Čapljini koju se prosto izbjegava i smatra nenadležnom za ova pitanja a na drugoj strani se u obzir uzima stav nekih desetak ljudi ili mještana Počitelja.
Pa u ovom slučaju je izgleda važnije to što će predložiti ili tražiti neka neformalna skupina mještana nego jedna cijela lokalna tj. općinska vlast.