FOTO  'More' podno Veleža dobiva nove sadržaje, mladi entuzijasti žele vodene sportove koji su ekološki održivi

Jezero Nevesinje
Miroslav Simović

U podnožju planine Velež, u blizini Nevesinja, nalazi se pravi hercegovački i neuprljani biser, jezero Alagovac, koje godinama unazad svojim izgledom plijeni pažnju turista iz okolnih gradova, ali i država. Ipak, pored zadivljujućeg izgleda ovog jezera smještenog između planinskih vrhova i zelenih šuma, grupa mladih entuzijasta i mještana došli su na ideju da ovo „Nevesinjsko more“, kako ga mnogi zovu, upotpune i korisnim sadržajem, a razmatrajući brojne opcije i potencijal koje ovaj prostor nudi, složili su se u jednom – vodeni sportovi bi zasigurno privukli, a onda i zadržali sve ljude koji u današnjici cijene netaknutu prirodu i kvalitetan odmor.

„Grupa mladih entuzijasta koja je okupljena oko naše organizacije ima u planu prezentirati općinskim i republičkim organima pilot-projekt ekološki održivih vodenih sportova koji se mogu održavati na jezeru Alagovac. Pokretanje pilot-projekta bi bilo od izuzetnog značaja za mlade, ali i lokalnu zajednicu koja bi vremenom mogla privući više turista. Naravno, ako se stvari budu odvijale u pozitivnom smjeru, vremenom bismo mogli razmišljati i o osnivanju sportskih kolektiva koji će sudjelovati na prestižnim natjecanjima iz oblasti vodenih sportova, gdje bi prestavljali naš grad i državu u pozitivnom svjetlu te da budemo i domaćini istih“, rekao je Ljubiša Aćimović, član upravnog odbora organizacije mladih „Nova ideja“ Nevesinje, za Hercegovina.info.

Jezero Nevesinje

Kako Aćimović kaže, Jezero Alagovac pruža mladima razne mogućnosti za zabavu i rekreaciju, a iako se trenutno glavna aktivnost na jezeru svodi na kupanje i uživanje u njegovim vodama, postoji veliki potencijal za razvoj drugih sportskih i rekreacijskih aktivnosti koje bi privukle mlade posjetitelje, a koje bi bile i ekološki održive. 

Neke od tih mogućnosti uključuju jedrenje na dasci, windsurfing, kajakaštvo ili kanuing. Mladi će tako moći istražiti ove aktivnosti baš na tom mjestu te razviti svoje vještine na vodi. Smatramo da bi se ovim događanjima ova turistička destinacija za vrlo kratko vrijeme mogla podići na najviša mjesta ljestvice posjećenosti u našoj državi“, kazao je Aćimović. 

Sa svojim čistim i bistrim vodama, ova bistra voda pruža idealno okruženje za različite sportove i rekreaciju, a osim toga, okolna priroda nudi mogućnosti za planinarenje, šetnje i istraživanje, čime se stvara cjelokupno iskustvo koje privlači posjetitelje svih generacija.

„Moramo više cijeniti prirodu i njen zvuk i izgled. Istina je da ćete na jezeru uvijek zateći nekog, to naročito znaju lokalni mještani, ali mi mislimo da se sve ovo može puno bolje iskoristiti u više svrha, a da se opet ne isprlja. Edukativnim radionicama i prezentacijama ćemo edukovati mlade o ekosustavima jezera i načinima kako ga zaštititi te potaknuti mlade da budu odgovorni posjetitelji jezera Alagovac. To uključuje pridržavanje pravila, ne ostavljanje smeća, ne remećenje životinjskih staništa i ne oštećivanje okoliša. Važno je da svi mi budemo primjer drugima i tako potaknemo mlade da njihova predanost i svijest mogu inspirirati i motivirati druge posjetitelje jezera da se pridruže u očuvanju okoliša“, naglasio je Aćimović o planovima i inicijativama za ovo jezero. 

Jezero Nevesinje

Radoš Buha ispred Turističke organizacije Nevesinje objasnio je za Hercegovina.info da se tijekom godina bilježi blagi porast broja posjetitelja.

„Jezero je posjećeno tijekom čitave godine kao izletište od strane Nevesinjaca, ali tijekom ljetnog razdoblja najveća je posjećenost. Tada su najaktualniji kampovi, pecanje, plivanje, vožnja čamcem i druge aktivnosti na vodi. Najveći broj posjetitelja je iz regije, ali moram reći da ima i dosta stranaca“, pojasnio je Buha.

Prema njegovim riječima, velikih ulaganja u infrastrukturu oko jezera nema, jer se voda iz jezera koristi kao pitka voda za grad, pa postoje određene zabrane u cilju sprječavanja zagađenja samog jezera.

„Postoji još uređenje puteva i plaža kao i ekološko čišćenje vode i plaža. Samo jezero je od Nevesinja udaljeno 3 kilometra. Jezero se odlikuje izuzetnim prirodnim ambijentom, šumovitim pejzažima oko vode, pješčanim plažama, čistom vodom, mogućnostima za kampovanje, plivanje, veslanje, ribolov, biciklizam i dr. sportsko-rekreativnim aktivnostima. To najviše i privlači turiste“, kazao je Buha. 

Ipak, kada je u pitanju promocija ovog mjesta, slažu se da bi ona mogla biti na boljem nivou. 

„Promocije nije nikada dovoljno, tako da se slažemo da je potrebna još veća promocija ove prirodne vrijednosti. Zbog toga nam je i draga suradnja s medijima kao što ste vi“, izjavio je Buha. 

Jezero Nevesinje

Iz Turističke organizacije Nevesinje očekuju sve više posjetilaca, posebno u vrijeme održavanja Nevesinjske Olimpijade, kada se neka od natjecanja održavaju i na jezeru Alagovac, a Buha je i sam potvrdio Aćimovićeve tvrdnje da su planovi za budućnost veliki.

„Dobivamo inicijative od građana i zajedno s njima neke i realizujemo, kao što su čišćenja jezera, na primjer. Nedavno smo dobili i inicijativu za osnivanje kajak kluba, koju namjeravamo podržati, jer bi značajno unaprijedila mogućnosti za dalji razvoj turizma“, zaključio je Buha. 

Alagovac je umjetno jezero i najveće je u nevesinjskoj okolini, a nastalo je 1968. godine pregradnjom potoka Alagovac zemljanom branom. Prvobitna namjena bila je opksrba grada vodom, ali je u posljednje vrijeme na njegovim obalama sve više turista. Plaže su pješčane i nije im potrebno dodatno uređenje da bi se koristile, a prema iskustvima posjetitelja, sigurno i idealno je za odmor i bijeg u prirodu od svakodnevnog ubrzanog i napetog života, a s dodatnim planiranim sadržajima, za ovaj hercegovački biser čulo bi se i mnogo dalje. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.