Momke iz operacije Feniks treba slaviti kao hrvatske branitelje

...sjećanja na prvog poginulog ljubuškog gimnazijalca Vlatka Vladu Miletića, jednog od 19 sudionika operacije Feniks ili kako se to još kaže članova tzv. Bugojanske skupine, koja je 1972. godine ušla na područje planine Raduše kako bi pokrenula pobunu hrvatskog naroda i srušila komunistički režim.

Večer sjećanja upriličili su dobrotvorna zaklada Hrvatskog radiše "Prof. Ivan Plejić" i Gimnazija Ljubuški, u kojoj je Vlatko Vlado Miletić, rodom iz Ograđenika u Općini Čitluk, završio svoje srednjoškolsko obrazovanje, a potom otišao na fakultet u Zagreb i poslije u emigraciju. Don Anto Jelić je iznio kronologiju dramatičnih događaja iz 1972., pripreme hrvatskih emigranata i domoljuba, ulazak u Jugoslaviju, tijek oružanih operacija, njihovo stradavanje, pogibiju, zarobljavanje, smaknuća...

- Tadašnji komunistički režim mobilizirao je više od 35.000 ljudstva, vojske, milicije i teritorijalnog sastava. Vojni i politički analitičiri, jugoslavenski i strani, mogli su zapaziti da ta sila komunistička nije tako jaka da se ne bi mogla uništiti. Hrvatski rodoljubi dobili su poticaj da se ne odustaje od ideje ostvarenja hrvatske države. Njihove žrtve nisu bile uzaludne i stoga njihova nastojanja, ideje i žrtve treba ozbiljno vrednovati - rekao je don Anto Jelić.


Don Anto Jelić

U sklopu večeri sjećanja dodijeljene su stipendija i nagrade za najbolje literarne radove koji su pristigli na natječaj, koji je raspisala Zaklada. Već petu godinu zaredom Zaklada dodjeljuje stipendiju odličnim studentima hrvatskoga jezika i književnosti iz obitelji slabijeg imovnog stanja. Ove godine stipendiju je dobila Emilija Pavićević iz Vitine u Općini Ljubuški. Prvu nagradu za najbolji literarni rad od 500 KM, dobila je Andriana Katavić, učenica IV. razreda Gimnazije u KŠC u Sarajevu, drugu nagradu od 300 KM student Marin Kraljević iz Ljubuškog, a treća nagrada od 200 KM pripala je Lejli Džanko, učenici I. razreda Prve Gimnazije u Sarajevu.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]