Molitveni dan za Domovinu i hodočašće Oružanih snaga na Bobovcu

Misno slavlje na Bobovcu, Kraljeva Sutjeska, kardinal puljić, Kraljica Katarina Kosaca, hodočašće, vrhbosanska nadbiskupija, Misno slavlje na Bobovcu, Kardinal Vinko Puljić, Troplet, bobovac, Troplet, Tropletovi dani kulture, bobovac, bobovac, molitva, Troplet, Tropletovi dani kulture, bobovac, molitveni pohod, bobovac, bobovac, hodočašće

U skladu s 20. godišnjom tradicijom u subotu koja je najbliža nadnevku smrti kraljice Katarine Kosače Kotromanić, a koja ove godine pada na 23. listopada, bit će upriličen Molitveni dan za domovinu na Bobovcu. Osim vjernika Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovat će i pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođeni Vojnim ordinarijatom. Njima će se pridružiti i policijske strukture svih razina, piše Katolička tiskovna agencija.

Kao i prethodnih godina hodočasnici će se okupiti kod rijeke Bukovice podno Bobovca odakle će u procesiji moleći krunicu krenuti prema Kraljevskom gradu.

Program molitvenog dana je sljedeći:

9.30 sati - okupljanje kod rijeke Bukovice podno Bobovca

9.45 sati - polazak u procesiji i molitvi prema Bobovcu

11 sati - euharistijsko slavlje (svećenici koji žele koncelebrirati neka ponesu albu i štolu bijele boje)

12.30 sati - ručak za sve nazočne

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. U listopadu 2002. godine kardinal Puljić je uputio dopis župnim uredima i crkvenim institucijama u kojem, između ostalog, stoji:

„Nekoliko zadnjih godina na obljetnicu smrti bosanske kraljice Katarine Kotromanić-Kosača redovito sam slavio Svetu misu na njezinom grobu u Rimu. Posavjetovavši se sa svojim suradnicima, odlučio sam da ubuduće na obljetnicu smrti kraljice Katarine molimo za ovu Zemlju – našu Domovinu u svim crkvama, a posebno ćemo to činiti na Bobovcu. U tom duhu određujem da dana 25. listopada u svim župnim zajednicama bude uzet obrazac Mise za Domovinu“, napisao je tom prigodom kardinal Puljić pozvavši svećenike, redovnike, redovnice i ostale vjernike da dođu na Bobovac te mole za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Također je zamolio sve predstavnike vlasti i medija da ovom činu ne bude davana nikakva politička konotacija ističući kako želi da to bude isključivo vjernička molitva.