MOGUĆE, ALI... Iz Sarajeva, Mostara i Čapljine na ljeto vlakom do mora

Talgo vlak ŽFBiH
Hercegovina.info

Tragom medijskih napisa o ponovnoj uspostavi putničkog željezničkog prometa koji bi povezao Bosnu i Hercegovinu sa Hrvatskom na samom jugu, odnosno Sarajevo, Mostar i Čapljinu sa Pločama, upitom smo se obratili Željeznicama FBiH oko navedenog. U odgovoru je naznačeno kako još uvijek nije konačno dogovoreno da će biti uspostavljena ova linija, ali je vrlo izgledno da će profunkcionirati, ali samom tijekom ljeta. 

Evo i kompletnog odgovora iz ŽFBiH.

"Međunarodni željeznički putnički promet na relaciji Sarajevo - Ploče - Sarajevo uspostavljen je 1.7.1999. godine. Promet vlakova na ovoj relaciji odvijao se sve do kraja 2012. godine, nakon čega je došlo do obustave. Razlog obustave je donošenje Odluke od strane Hrvatskih željeznica da više nemaju interes za ovim vlakovima iz komercijalnih razloga, kao i vlakovima koji su prometovali na relaciji Sarajevo - Zagreb, Sarajevo - Budimpešta i Sarajevo - Beograd, na dijelu pruge koja prolazi kroz Republiku Hrvatsku.

Željeznicama FBiH bilo je izuzetno važno da održe međunarodni prijevoz putnika barem na relaciji Sarajevo - Zagreb i Sarajevo -  Ploče. U nemogućnosti da to ostvare, ŽFBiH donijele su odluku da u smjeru Jadranskog mora ponude alternativni prijevoz (vlak+ autobus).

Od 2018. godine uspostavljena je linija od Sarajeva prema moru kombiniranim prijevozom, vlakom do Čapljine, a od Čapljine prema moru (Neumu, Makarskoj i Splitu), autobusom.

Talgo vlak ŽFBiH

Zbog epidemiološke situacije i širenja koronavirusa (Covid-19), zbog zabrana i procedura koje su nastupile i ograničenog kretanja  putnika u 2020. i 2021. godini, željeznički promet se odvijao samo na relaciji Sarajevo - Čapljina -  Sarajevo.

Ističemo da je u ožujku 2021. godine u ŽFBiH, od strane HŽ Putnički prijevoz (HŽPP) stiglo pismo namjere za suradnju u cilju ponovnog uvođenja željezničkog putničkog prometa između BiH i Hrvatske. Prijedlog suradnje podrazumijevao je uvođenje sezonskih putničkih vlakova na relaciji Sarajevo - Ploče - Sarajevo.

ŽFBiH su za ovu suradnju iskazale svoju potpunu spremnost i prihvatile prijedlog HŽPP na način da ŽFBiH osiguraju vagone i lokomotive za prijevoz putnika, uz uvjet da HŽPP prihvati minimalne troškove vlaka na relaciji Čapljina - Ploče. 

Nažalost, do realizacije u 2021. godini nije došlo, jer HŽPP nije iskazao spremnost da prihvati troškove vlaka koji bi nastali njegovim prometovanjem na relaciji Čapljina - Ploče, zbog čega je izostala realizacija uvođenja sezonskih vlakova između BiH i Hrvatske u prošloj sezoni.

Talgo vlak ŽFBiH

HŽ Putnički prijevoz u 2022. godini ponovno razmatra mogućnost uvođenja jednog para putničkih vlakova Čapljina – Ploče od 1.7. do 28.8.2022. godine u dane vikenda. 

Ukoliko HŽ Putnički prijevoz iskaže i potvrdi svoj interes, te na komercijalnoj osnovi postigne dogovor sa ŽFBiH, ŽFBiH su spremne da podrže taj prijedlog i osiguraju Talgo garniture, lokomotive i osoblje za ovaj prijevoz na relaciji Sarajevo - Čapljina – Ploče po postojećem redu vožnje, gdje bi brzi vlakovi koji prometuju na relaciji Sarajevo - Čapljina produžavali vožnju do Ploča.  

Željeznice FBiH traže da vlakovi na relaciji Sarajevo - Ploče prometuju svaki dan od 1.5. do 30.9.2022. godine.

ŽFBiH očekuju da će HŽPP pronaći način da potvrdi svoj interes do početka nastupajuće ljetne sezone i da na obostrano zadovoljstvo potpišemo Sporazum o ponovnom uvođenju željezničkog putničkog prometa na liniji Sarajevo - Ploče.

Ističemo da do sada postoji veliki interes putnika za putovanjem na relaciji Sarajevo - Čapljina, a sa produženjem linije do Ploča, interes bi bio još veći", navedeno je u odgovoru iz ŽFBiH.