MOBITELI O TROŠKU GRAĐANA Vijeće ministara dodalo na listu još službenika čiji će se troškovi plaćati iz proračuna

ilustracija

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine predložilo je dopune Pravilnika o upotrebi telefona u institucijama Bosne i Hercegovine po kojim se pravo na korištenje mobitela o trošku države proširuje na određene službenike u Generalnom tajništva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara.

U pravilnik je, prema prijedlogu, dodano šest novih radnih mjesta.

Radi se o pozicijama šefa Odsjeka za medije i analitiku u Generalnom tajniku Vijeća ministara BiH, šefa Odsjeka za odnose sa javnošću u Generalnom tajniku, stručnog savjetnika za informiranje domaće i inozemne javnosti u Generalnom tajniku, stručnom savjetniku za suradnju s glasnogovornicima ministarstva i drugih institucija BiH u Generalnom tajniku, stručnom suradniku za odnose s javnošću u Generalnom tajniku, te stručnom savjetniku u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH piše Faktor

Osobe koje se nalaze na prve dvije pozicije, odnosno šefa Odsjeka za medije i analitiku i šefa Odsjeka za odnose s javnošću, imale bi pravo na 50 KM mjesečno, odnosno maksimalno 600 KM godišnje troškova mobilnog telefona koji se plaćaju iz proračuna.

Zaposleni na preostale četiri pozicije imali bi pravo na 30 KM mjesečno, odnosno do 360 KM godišnje.

Kao razlog za donošenje dopuna ovog pravilnika navodi se takvo zaduženje koje je Vijeće ministara BiH dalo Ministarstvu financija i trezora BiH na sjednici održanoj u studenom 2022. godine.

U zapisniku sa te sjednice navedeno je da se usvaja Inicijativa za dopunu Pravilnika o korištenju telefona u Generalnom tajništvu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, uz prihvaćenu korekciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da se u Pravilnik ugrade i dva radna mjesta stručnih savjetnika u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH tada je bio Zoran Tegeltija (SNSD), koji je do četvrtka bio ministar financija i trezora BiH, a upravo je to ministarstvo predložilo dopune Pravilnika. Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH u novom sazivu je Borjana Krišto (HDZ).

Na web stranici Vijeća ministara BiH nije navedeno tko se nalazi na pozicijama koje su obuhvaćene predloženim dopunama Pravilnika. Navedeno je samo da se na mjestu rukovoditelja Službe za informiranje u Generalnom tajništvu nalazi se Bojana Vujičić. Ona je supruga Miroslava Vujičića koji je trenutno zastupnik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

U predloženoj dopuni Pravilnika o korištenju telefona se tvrdi da neće biti potrebna dodatna sredstva za plaćanje troškova mobitela novih šest službenika “jer će se ista osigurati kroz uštedu postepenog ponavljanja radnih mjesta službenika u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a koji imaju pravo na korištenje telefona”.