Mobing u Željeznicama FBiH!

Uprava Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH uputila je u srijedu svim uposlenicima dopis u kojem se pozivaju da se pisanim putem izjasne kako odustaju od tužbi protiv poduzeća. „Razmislite isplati li se stavljati na kocku svoje ili radno mjesto svog kolege", piše u pozivu Uprave prenosi poslovni portal.ba.

U informaciji koju je Uprava ŽFBiH uputila svim zaposlenim stoji da je situacija zbog tužbi izuzetno ozbiljna i prijeti održivosti poduzeća. U dokumentu se uposlenici pozivaju pisanim izjavama izjasniti o tomu kako odustaju od tužbi, a oni koji nisu podnijeli tužbe da kažu kako ih neće ni podnijeti. U istoj informaciji stoji kako će svim uposlenim biti isplaćen regres u prosincu 2011. godine.

"Tužbe zaposlenika dovode u pitanje postignuti kontinuitet u isplatama plaća, kao i zadržavanje postojećeg broja uposlenika. Pozivamo vas da razmislite isplati li se zbog iznosa 3.500 do 4.000 KM stavljati na kocku svoje ili radno mjesto svog kolege, redovnu isplatu plaće, kolektivne prekide rada ili druge mjere koje bi Uprava morala poduzeti", stoji u informaciji Uprave ŽFBiH.

Vernes Buljugija, predsjednik Sindikata strojovođa ŽFBiH rekao je kako dopisom direktor Nedžad Osmanagić pritiskom pokušava dobiti potporu od radnika za sva nezakonita uskraćivanja radničkih prava. Od radnika se traži pisanim putem izjasniti se kako neće na sudu ništa tražiti ili oni, koji su već tužili, da odustanu od tužbe.

"Dopis je samo vrh ledenog brijega jer se na terenu vrši strašan pritisak na radnike. Ovo je klasičan mobing", kazao je Buljugija.

Oko 500, od ukupno 3.900, radnika "Željeznica FBiH" pojedinačnim tužbama na sudovima traži isplaćivanje regresa za posljednje četiri godine, razlike zbog umanjenih plaća za oko 10% kao i neizmirene obveze za doprinose MIO.