MO PARKING NA GRADSKOM VIJEĆU Žele smanjiti cijene komercijalnih karata, u Starom gradu počinje naplata i nedjeljom

MO parking
Hercegovina.info

Mostarsko javno poduzeće 'Mostar parking' oglasilo se o novim aktivnostima usluge naplate parkiranja i promjenama koje planiraju uvesti, no to sve izmjene Odluke moraju proći na gradskom vijeću Grada Mostara.

"U prijedlogu koji je poslan prema vijeću predlažemo sniženje cijene komercijalne mjesečne i komercijalne godišnje karte za 17% (to je karta koju u pravilu kupuju naši građani koji žele 1. zonu parkiranja a nemaju prebivalište u toj zoni, privrednici izvan zone naplate parkiranja ili stranci).

Također, predlažemo i sniženje cijene mjesečne i godišnje karte za naše privrednike i to za 20% te se uvode dodatni popusti od 10% do 20% na ove karte za privrednike gdje tvrtke imaju u vlasništvu više automobila. Za tvrtke od 2 do 5 vozila dodatnih 10%, od 6 do 10 vozila dodatnih 15% te za tvrtke sa 11 i više vozila dodatnih 20%.

primjer #1: firma sa sjedištem u zoni 1, sa 5 auta će na ukupno cijenu godišnjih karata od 5*720=3600 sa dodatnih 10% platiti ukupnu cijenu od 3240 KM što je dodatni popust od 360 KM i kad se podijeli za svako auto mjesečna cijena od 54 KM. U odnosu na 80 KM koliko je mjesečna cijena po 1 automobilu, platiti će 32% jeftinije, odnosno 2,16 KM za cijeli dan parkiranja u 1. i 2. zoni

primjer #2: firma sa sjedištem u zoni 2, sa 11 auta će na ukupno cijenu godišnjih karata od 11*540=5940 sa dodatnih 20% platiti ukupnu cijenu od 4752 KM što je dodatni popust od 1182 KM i kad se podijeli za svako auto mjesečna cijena od 36 KM. U odnosu na 60 KM koliko je mjesečna cijena po 1 automobilu, platiti će 40% jeftinije, odnosno 1,44 KM za cijeli dan parkiranja u 2. zoni", kažu iz ovog poduzeća.

Oni farbaju parkirna mjesta, a komunalcima ostaje uređivanje parkirnih mjesta.

Također izvješćujemo kako ćemo ubuduće mi kao poduzeće JP Mostar Parking obavljati posao obilježavanja parkirnih mjesta, a ne putem izvođača drugih javnih poduzeća što je bio jedan od ranijih prigovora naših građana, a i nama predstavljao problem u radu. Uzimajući u obzir naš trud i uvažavanje kritika naših građana nastojimo pružiti urednu i što kvalitetniju  uslugu pažljivo osluškujući zahtjeve s terena u svrhu otklanjanja zbunjujućih situacija koji je do sada povremeno bilo. Za uređivanje parkirnih mjesta (čišćenje, otklanjanje smeća i sl.) ostaju zadužene gradske komunalne službe i poduzeća obzirom da su parkinzi gradske javne površine (kao što su i parkovi, ulice i sl.).

Ovom dopunom odluke, nadamo se biti će uvedena mogućnost da ranjivim skupinama u iznimnim slučajevima može biti odobrena besplatna parking karta što ranijim gradskim propisima nije bilo moguće", kažu u nastavku priopćenja.

Obzirom na pritužbe od građana koji žive u slijepim ulicama i sokacima koji se nalaze izvan zone naplate parkiranja, ali im je jedini prilaz adresi stanovanja iz ulice koja je obuhvaćena naplatom parkiranja predlažu da i ova kategorija bude u mogućnosti kupiti povlaštene parking karte kakve mogu kupiti žitelji s adresom stanovanja unutar zona naplate.

Nadalje,  uskoro se  uvodi naplata parkinga i nedjeljom u staroj gradskoj jezgri oko starog mosta pošto se radi o turističkoj zoni u kojoj je zbog velikih gužvi potrebno regulirati mirujući promet i nedjeljom.

Također, ovom dopunom predlažu jasnije definiranje što čini kategoriju invalida i osoba s invaliditetom s napomenom da nijedna dosada obuhvaćena kategorija nije izvedena iz prava na povlašteni parking.