Mnogi su dobili obavijest o upisu u katastar i zemljišne knjige, provjerili smo o čemu se radi

zemljišne knjige,katastar,Mostar,grunt

Brojni ulazi stambenih i poslovnih jedinica u mostarskim katastarskim općinama 'Mostar I' i 'Mostar 2' proteklih tjedana "ukrasili" su plakati javnog poziva kojima se građani (bilo fizičke, bilo pravne osobe) da dostave dokumentaciju potrebnu za ažuriranje evidencije o nekretninama u katastru i zemljišnjoj knjizi.

Na društvenim mrežama pojavilo se negodovanje građana koji, ponukani ranijim lošim iskustvima, osjećaju strah da bi opet mogli biti izigrani, no iz federalne Uprave za geodeziju za hercegovina.info tvrde da nema mjesta strahu.

"To nam se dogodi uvijek na početku i već smo navikli na takve reakcije građana, ali stvarno nitko ne treba strahovati. Radi se o ujednačavanju katastarskih i zemljišnjih knjiga, imamo veliki nesrazmjer u knjigama jer su negdje još podaci od Austro-Ugarske", kazao je Edin Hadžiomerović, voditelj sektora za katastar.

Vlasnici ili korisnici stanova/poslovnih prostora/garaža dobili su rok od 8 dana da se jave izvođaču radova. U ovom slučaju radi se o konzorciju grudske 'Geometrike', sarajevskog 'BnPro' i konjičkog 'Geobiroa' s kojima je zaključen ugovor o izvođenju radova na pripremi podataka i izradi potrebne dokumentacije neophodne za zamjenu/uspostavljanje zemljišne knjige za navedene katastarske općine.

zemljišne knjige,katastar,Mostar,grunt

"Taj rok od osam dana je rok koji je izvođač postavio iz više objektivnih razloga zbog lakše komunikacije i dinamike posla koja bi njemu odgovarala da stvari idu željenim tijekom. Naravno da se neće nikome ništa dogoditi ukoliko dokumenti budu dostavljeni koji dan iza toga, ali moramo se držati što preciznijih uputa", kazao je.

Dobra prilika i za nešto uštediti...

"Tako je. U slučaju vlasnika koji se odazovu ovom pozivu sve će biti upisano u katastar i zemljišne knjige bez dodatnih troškova. Naravno, tko to ne učini do kraja godne bit će upisan u katastar i zemljišnu knjigu sukladno raspoloživim podacima, a onda će vlasnici nekretnina snositi troškove za naknadni upis podataka", zaključio je Hadžiomerović za naš portal.

Iz tvrtke 'Geometrika' su također naveli kako je ovaj upis u katastar i zemljišne knjige zapravo pretpostavka za upis prava vlasništva na istom u zemljišne knjige Općinskog suda u Mostaru te da je ovaj poziv u osobnom interesu građana.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.